M har fel, byggandet av Norrbotniabanan pågår för fullt

Byggandet av sträckan mellan Umeå och Dåva pågår för fullt. Det framgår för den som besöker arbetsplatsen.

Vi Socialdemokrater kommer fortsatt att vara tydliga. I satsningen på norra Sverige har Norrbottniabanan en självklar plats, skriver bland andra Isak From (S), riksdagsledamot och distriktsordförande för Socialdemokraterna i Västerbotten.

Vi Socialdemokrater kommer fortsatt att vara tydliga. I satsningen på norra Sverige har Norrbottniabanan en självklar plats, skriver bland andra Isak From (S), riksdagsledamot och distriktsordförande för Socialdemokraterna i Västerbotten.

Foto: Adam Ihse/TT Nyhetsbyrån

Replik2021-07-31 10:27
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Elisabeth Svantessons (M), riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson, och Edward Riedls (M), riksdagsledamot, debattartikel ”M erbjuder Centerpartiet ett omfattande landsbygdspaket”, publicerad på norran.se onsdagen den 30 juni 2021.

I en debattartikel i Norran (30/6 2021) skriver Elisabeth Svantesson (M), riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson, och Edward Riedl (M), riksdagsledamot från Västerbotten, om landsbygdssatsningar och Norrbottniabanan.

Debattartikeln innehåller felaktigheter och påståenden som väcker frågetecken kring Moderaternas verklighetsuppfattning.

Inte minst vad gäller Norrbotniabanan.

Moderaterna försöker köpa Centerpartiet med sitt debattinlägg. I artikeln utlovas ett antal satsningar kopplade till landsbygdspolitik.

I sin debattartikel påstår Elisabeth Svantesson och Edward Riedl att bygget av Norrbotniabanan inte har påbörjats av den nuvarande socialdemokratiskt ledda regeringen. Det är ett påstående som är felaktigt.

Vem försöker Moderaterna lura, kanske sig själva?

Byggandet av sträckan mellan Umeå och Dåva pågår för fullt. Planering, projektering och markrättighetsavtal för Norrbottniabanan, för sträckan upp till Skellefteå, pågår här och nu. Det framgår tydligt för den som besöker arbetsplatsen eller Trafikverkets hemsida.

Det här borde naturligtvis Edward Riedl, som riksdagsledamot från Umeå, känna till. Så vem vill han lura?

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har varit tydlig med att Norrbotniabanan ska byggas. Det var även en av punkterna i januariavtalet. Den finns även med i den infrastrukturproposition som regeringen presenterade våren 2021.

Där pekades den ut som en särskilt prioriterad satsning av både infrastrukturminister Tomas Eneroth och statsminister Stefan Lövfen.

Centerpartiet valde att släppa fram en ny socialdemokratisk/miljöpartistisk regering ledd av Stefan Löfven.

Det skapar frågor kring vad Moderaterna nu avser att göra med byggandet av Norrbottniabanan. Nu när januariavtalet inte längre finns.

Kommer Norrbottniabanan att finnas med i förväntad högerbudget i höst?

Var debattinlägget någon form av moderat självbedrägeri eller var det bara pennan som slant?

Vi Socialdemokrater kommer i varje fall fortsatt att vara tydliga.

I storsatsningen på norra Sverige har Norrbottniabanan sin självklara plats.