M bryr sig inte om trygghet för vanligt folk

Sedan Stefan Löfven blev statsminister har S städat upp efter den moderatledda regeringens misslyckade jobbpolitik.

Replik 4 februari 2021 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Elisabeth Svantessons (M), riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson, och Edward Riedls (M), riksdagsledamot, debattartikel ”M tog fram krisstöd när regeringen hade jullov”, publicerad i Norran och på norran.se tisdagen den 26 januari 2021.

De moderata riksdagsledamöterna Elisabeth Svantesson och Edward Riedl skriver i Norran (26/1 2021) att Sverige hade ett dåligt utgångsläge när vi gick in i coronapandemin.

Det stämmer inte. Sedan Stefan Löfven blev statsminister har Socialdemokraterna städat upp efter den moderatledda regeringens misslyckade jobbpolitik och vänt utvecklingen.

Vi har betalat av på statsskulden och investerat i välfärd och jobb. Det har gjort att vi gick in i den här krisen med 350 000 fler i jobb, varav 100 000 i välfärden, 100 000 nya utbildningsplatser och den lägsta statsskulden sedan 1977.

Under förra året införde vi socialdemokrater krisåtgärder för över 250 miljarder kronor. Vi har haft råd med det tack vare urstarka statsfinanser.

Detta ska ställas mot Moderaterna som i våras ville lägga 100 miljarder kronor i månaden på att rädda företag. Hade vi lyssnat på Moderaterna hade vi inte haft lika stort utrymme att fortsätta hantera krisens skadeverkningar på jobb och företag.

Många branscher har fortfarande ett mycket tufft ekonomiskt läge. Därför har vi presenterat nya stöd i form av utökad korttidspermittering, fortsatt stöd för hyreskostnader och ett förstärkt omställningsstöd.

Regeringens krisåtgärder har gjort stor skillnad. Nästan 600 000 svenskar har varit korttidspermitterade under krisen.

Genom korttidsarbete har hundratusentals löntagare undgått risken att bli av med jobbet. Vi har lagt fram en budget som beräknas leda till 75 000 fler jobb nästa år.

Svantesson och Riedl glömmer också att nämna att Sverige fortfarande har högst sysselsättningsgrad och högst arbetskraftsdeltagande i hela EU.

Dessutom satsar vi inte bara på nya jobb. Vi stärker också tryggheten för dem som nu blir av med arbetet genom att stärka a-kassan. En förbättring som Moderaterna sagt nej till.

Än en gång visar Moderaterna att de inte ens i en ekonomisk kris prioriterar tryggheten för vanligt folk.

Ämnen du kan följa