Licensjakt på varg är obefogad

Vargarna i Sverige är extremt inavlade. I genomsnitt är de lika nära släkt som syskon.

Naturvårdsverket har bedömt att licensjakt kan tillåtas om vargarna är fler än 300.

Naturvårdsverket har bedömt att licensjakt kan tillåtas om vargarna är fler än 300.

Foto: Paul Kleiven/NTB scanpix/TT

Replik2020-05-18 15:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Pontus Almquists krönika ”Därför har riksdagen rätt om ökad vargjakt”, publicerad i Norran och på norran.se fredagen den 15 maj 2020.

Pontus Almquists krönika om vargen (Norran 15 maj 2020) innehåller en rad missförstånd som bör rättas till.

Vi är många i hela landet som tycker att vargen – liksom alla andra djur som hör hemma här – ska få finnas i vår natur.

Svenska Rovdjursföreningen har medlemmar i alla landsändar, inte minst i de län som har mest erfarenhet av varg.

Vi är många som är innerligt trötta på jägarlobbyns falska anspråk på att tala för hela landsbygdsbefolkningen.

Under 1990-talet och fram till vintern 2014/15 ökade vargstammen i Sverige. Men sedan bröts ökningen på grund av för mycket jakt – både legal och illegal.

Vargstammen har ännu inte fått chans att återhämta sig till nivån från 2014/15. Än mindre fått chans att fortsätta växa och bli långsiktigt livskraftig.

Dessutom är vargarna i Sverige fortfarande extremt inavlade. I genomsnitt är de ungefär lika nära släkt som syskon.

Det beror på att de härstammar från ett fåtal individer, att vargarna fortfarande är ganska få, och framför allt på att alltför få nya, obesläktade vargar från Finland och Ryssland kommer in och får valpar med de vargar som redan finns här.

I en del vargrevir blir får angripna av vargar, och i en del revir blir hundar angripna. Det är tråkigt när det händer, men det sker inte i alla revir, och inte heller i de flesta.

Risken kan minskas med olika förebyggande åtgärder. När inget annat hjälper kan man tillåta skyddsjakt på vargar som angriper tamdjur. Den jakt som kallas licensjakt riktas dock ofta mot vargar som inte alls gjort någon skada på tamdjur.

Vi är många naturvänner som tycker att den jakten är obefogad. Naturvårdsverket har bedömt att licensjakt kan tillåtas om vargarna i Sverige är fler än 300.

Svenska Rovdjursföreningen anser att den siffran är för låg. Men vi håller med Naturvårdsverket om att när vargstammen är så liten att den knappt når över 300, då ska man inte tillåta licensjakt någonstans i Sverige.

Det är glädjande att inte bara Miljöpartiet och Vänsterpartiet, utan även Socialdemokraterna och Liberalerna, röstade mot förslaget om att tillåta licensjakt trots att vargstammen är så liten.