Kristdemokraterna trycker på en öm S-tå

Rörelseägda aktörer står redo att ta över regionens skolor och driva dem vidare betydligt mer kostnadseffektivt.

Det är orimligt att de rödgröna betalar ut markant högre summor till sina egna folkhögskolor, mer än det dubbla per studievecka, skriver bland andra Hans-Inge Smetana, gruppledare för Kristdemokraterna i Region Västerbotten.

Det är orimligt att de rödgröna betalar ut markant högre summor till sina egna folkhögskolor, mer än det dubbla per studievecka, skriver bland andra Hans-Inge Smetana, gruppledare för Kristdemokraterna i Region Västerbotten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Replik2021-05-24 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Nina Björbys (S), ordförande i kulturutskottet, Region Västerbotten, och Jamal Mouneimnes (S), ordförande i folkhögskolestyrelsen, Region Västerbotten, replik ”Bildning lägger grunden för frihet och välfärd”, publicerad i Norran och på norran.se onsdagen den 12 maj 2021.

Vi kristdemokrater gläds åt att Socialdemokraterna vill värna Västerbottens folkhögskolor och ser deras viktiga samhällsinsats.

Att uppvaknandet sker nu, trots att bidragen för de rörelsedrivna folkhögskolorna inte räknats upp sedan 1998, kan inte ha någon annan orsak än att Kristdemokraterna trycker på en öm tå.

Men Socialdemokraterna bortser från det faktum att rörelsedrivna folkhögskolor lyckas utföra sin verksamhet till en betydligt lägre ersättning än Region Västerbottens egna skolor.

Vi vill upplysa kulturutskottets ordförande Nina Björby (S) och folkhögskolestyrelsens ordförande Jamal Mouneimne (S) att budgetbeslut inte tas i kulturutskottet, utan i regionala utvecklingsnämnden, och ber dem samtidigt att läsa protokollen, där det framgår att Kristdemokraterna yrkat på att regionen ska öka medlen till de rörelseägda skolorna.

Då röstade Socialdemokraterna ner vårt förslag. Men vi välkomnar deras oväntade vändning.

Det är orimligt att de rödgröna betalar ut markant högre summor till sina egna folkhögskolor, mer än det dubbla per studievecka.

Vad motiverar denna skillnad?

Särskilt när Socialdemokraterna debatterar att de ”inte kommer ställa skolorna mot varandra”, vilket man ju gjort i över 20 års tid.

Från Kristdemokraternas sida gör vi en satsning på höjda anslag till de rörelsedrivna folkhögskolorna i den budget som vi nu presenterar.

Trots höjningen används skattemedlen mest effektivt av de rörelsedrivna aktörerna, eftersom dessa verkar utan Region Västerbottens dyra administration.

I vår budget ersätts de rörelsedrivna folkhögskolorna utifrån den nivå som Region Västerbotten ersätter skolor i andra delar av landet där länsbor väljer att studera.

Det viktiga för Kristdemokraterna är att västerbottningarna erbjuds både goda möjligheter till bildning och att deras skattepengar används med förnuft. Rörelseägda aktörer står redo att ta över regionens skolor och driva dem vidare betydligt mer kostnadseffektivt.