Framtida problem ska gå att lösa

Målet med Sara kulturhus är att det ska vara en plats för olika upplevelser av kultur.

Redan när förslaget till utformning av kulturhuset antogs var det tydligt att flera olika verksamheter skulle samsas om utrymmet, skriver bland andra Ann Åström (S).

Redan när förslaget till utformning av kulturhuset antogs var det tydligt att flera olika verksamheter skulle samsas om utrymmet, skriver bland andra Ann Åström (S).

Foto: Jeanette Lövgren/Norran

Replik2021-05-08 10:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Mikael Bengtssons ledare ”Vi borde prata mycket mer om innehållet i kulturhuset”, publicerad i Norran och på norran.se torsdagen den 22 april 2021.

I Norrans ledare, den 22 april 2021, ondgör sig ledarskribenten Mikael Bengtsson över kommunfullmäktiges diskussioner om kulturhusets innehåll och funktion.

Mikael Bengtsson påstår bland annat att kulturhusbolaget och politikerna varit ”tondöva för kulturproducenternas behov och önskemål”. Detta trots att ramavtalet undertecknats av samtliga verksamhetschefer i de organisationer som ska in i kulturhuset.

Redan när förslaget till utformning av kulturhuset antogs var det tydligt att flera olika verksamheter skulle samsas om utrymmet.

För att använda juryns ord: ”Sida vid sida är ett elegant och tilltalande hus, uppbyggt av enkla volymer, som väl sammanfogar programmets olika delar till en fungerande enhet, där alla verksamheter får en tydlig identitet sida vid sida, samtidigt som de utmanas till nya samarbeten genom flexibla ytor att utnyttja gemensamt.”

Kulturhusbolagets ordförande Evelina Fahlessons (S) försök att redogöra för det ramavtal som finns undertecknat beskriver Mikael Bengtsson som ”flosklernas vaktparad”.

Mikael Bengtssons hyllande av liberalen Shervin Ahmadzadeh blir än mer obegriplig då beslutet i fråga antogs av ett enigt kommunfullmäktige så sent som i mars.

Det är dock inte första gången Liberalerna vill framställa sig i god dager trots att de själva varit med och fattat besluten som de kritiserar.

I beslutet lade kommunfullmäktige till en skrivning om att utövarnas åsikter skulle beaktas: ”Vid fortsatt arbete angående samverkan i huset skall skrivelsen från de fackliga organisationerna beaktas och fullmäktige uppmanar verkställande direktör och verksamhetsledningar att fortsatt hålla en nära dialog med de fackliga organisationerna.”

Målet med Sara kulturhus är att det ska vara en plats för olika upplevelser av kultur. Det innebär att, i möjligaste mån, undvika att låsa upp lokaler för stängda verksamheter – exempelvis repetitioner.

Självklart måste det finnas rim och reson i detta men kompromisser måste ske och bör ske i största samförstånd.

Det är ingen floskel utan en ärlig förhoppning om att framtida problem ska gå att lösa.

Bengt Markstedt (S), ledamot i kommunstyrelsen, Skellefteå kommun

Ann Åström (S), ledamot i kommunstyrelsen, Skellefteå kommun

Svar direkt: Att kommunalrådet Evelina Fahlesson (S) drar sig för att diskutera kulturhuset och dess innehåll blir allt tydligare. Att hon inte själv bemöter den kritik, som riktas mot henne i egenskap av kulturhusbolagets ordförande, är anmärkningsvärt.

I stället är det de båda kommunstyrelseledamöterna Bengt Markstedt (S) och Ann Åström (S) som tagit på sig uppgiften att rycka ut till Evelina Fahlessons, kulturhusets och det socialdemokratiska partiets försvar.

Jag brukar inte diskutera via mellanhänder. Men den här gången gör jag ett undantag. För den här diskussionen är viktig.

Jag är väl medveten om att ramavtalet undertecknades av samtliga verksamhetschefer i de organisationer som ska in i kulturhuset.

Men jag vet också att personalen slagit larm om att kulturverksamheten nedprioriteras till förmån för kommersiella intressen. Om den tolkningen sedan är tondöv, eller något annat adjektiv, formas av mottagaren av budskapet.

Nej, jag hyllar inte Shervin Ahmadzadeh (L). Däremot tycker att det är bra att tog upp frågan vid kommunfullmäktiges senaste sammanträde. Vi borde prata mycket mer om innehållet i kulturhuset. Men det tycks Socialdemokraterna inte vilja.

Att Liberalerna kritiseras för att kritisera beslut som de själv varit med om och fattat är ingenting jag tänker försvara. Det får de göra själv.

Men kanske kan den minnesgode läsaren dra sig till minnes en episod i Skellefteås nutidshistoria.

Vi hade en rådgivande folkomröstning om en bro. Om det blev ett tydligt utslag, och tillräckligt högt valdeltagande skulle folkets röst respekteras. Så sades det och så blev det. I varje fall initialt. Broplanerna lades på is för att några år senare klubbas igenom av en majoritet bestående av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Man ska akta sig för att kasta sten när man sitter i glashus, även om glashusen råkar vara socialdemokratiska.

Vi borde ha pratat/borde prata mycket mer om innehållet i kulturhuset. Med eller utan floskelstämpel.

Mikael Bengtsson, politisk redaktör på Norran