Fake news från Umeå universitet

Den 18 januari hade Dieter Müller, vicerektor vid Umeå universitet, en debattartikel i Norran med andemeningen att man utbildar för samhällsomvandlingen i norr. Vi vill replikera på den för vi anser att det är en stor överdrift!

"UmU har haft fem år på sig att göra något för utvecklingen i Skellefteå men inget har hänt."

"UmU har haft fem år på sig att göra något för utvecklingen i Skellefteå men inget har hänt."

Foto: Lars Andersson

Replik2023-01-30 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

2017 kom Northvolts beslut att de skulle etablera batteritillverkning i Skellefteå. Företaget ska anställa 4 000 eller kanske så många som 5 000. Leverantörsföretag till Northvolt och andra företag kommer också etablera sig i Skellefteå. Kommunen har ökat sin prognos från 80 000 invånare till 90 000 och antalet nya jobb till 14 000. Det har då blivit väldigt klart att det behövs en ökad kompetens hos arbetstagare i Skellefteå.

Luleå tekniska universitet har sett möjligheter för utveckling i Skellefteå medan Umeå universitet (UmU) lyser med sin frånvaro. 

UmU har haft fem år på sig att göra något för utvecklingen i Skellefteå men inget har hänt. Skellefteå kommun har försökt få till stånd en utveckling genom samtal med UmUs ledning utan resultat. I dag finns endast UmUs sjuksköterskeutbildning i Skellefteå men den ändrades 2016 från en decentraliserad utbildning till en på distans. Det har lett till att färre Skellefteåbor utbildar sig till sjuksköterska.

Skellefteå kommun, tillsammans med kommunerna Örnsköldsvik och Umeå samt regionerna Västerbotten och Västernorrland, har försökt få till stånd en ändring men UmU vill inte göra några ändringar. Partnerskapsavtalet mellan Skellefteå kommun och UmU har inte lett till något ökat utbildningsutbud i Skellefteå så det verkade inte vara värt något.

Under pandemin så har universiteten lärt sig att genomföra utbildning med hjälp av digitala medier. Det finns därför goda möjligheter för UmU att ha studiegrupper i Skellefteå kopplade till utbildningen på campus i Umeå. Exempel på utbildningar kan vara programmen för socionomer, civilekonomer, systemvetare, personalvetare, lärare med flera. För att rekryteringen ska lyckas måste det finnas en särskild sökkod för studiegruppen i Skellefteå.

UmU har ett myndighetskapital på cirka en miljard kronor. Det är pengar som staten gett till UmU för att genomföra utbildning och forskning men som blivit sparade. Således handlar det inte om brist på pengar utan på brist på intresse hos UmU. Det verkar viktigare att förse Stockholmare med utbildningsplatser i Umeå än att stötta utvecklingen i Skellefteå.

UmU saknar också en fast representation i Skellefteå som skulle vara till stor nytta för UmU. Genom att inte finnas på plats så missar UmU mycket viktig information och möjligheter. Skärpning UmU, se möjligheter i Skellefteå och inte problem.