Ett system med konsulter löser inte problemet

Region Västerbotten måste ständigt verka för att skapa en trygg organisationskultur som stärker meddelarfriheten.

Utmaningen är att stärka kunskapen hos personalen kring meddelarfriheten, skriver Peter Olofsson (S), ordförande i regionstyrelsen

Utmaningen är att stärka kunskapen hos personalen kring meddelarfriheten, skriver Peter Olofsson (S), ordförande i regionstyrelsen

Foto: Per Strömbro/Region Västerbotten

Replik2020-05-06 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Nicklas Sandströms (M), oppositionsråd, Region Västerbotten, debattartikel ”Varför värnar inte S öppenhet och transparens?”, publicerad i Norran och på norran.se tisdagen den 28 april 2020.

Det är viktigt att den grundlagsskyddade meddelarfriheten respekteras och att Region Västerbottens medarbetare känner sig trygga med att ta upp missförhållanden på sin arbetsplats.

Region Västerbotten måste, likt andra arbetsgivare, ständigt verka för att skapa en trygg organisationskultur som stärker meddelarfriheten.

Till skillnad från Moderaterna anser vi socialdemokrater att frågan är mer komplex än att enbart börja använda ett nytt och kostsamt system med externa konsulter, vilket ett införande av en visselblåsarfunktion i praktiken innebär. Ett system med konsulter löser inte problemet.

Regionens utmaning är att stärka kunskapen hos personalen kring meddelarfriheten. För oss är det viktigt med utbildning och information, vilket krävs redan vid nyanställningar, och som sedan ska vara ett återkommande inslag vid exempelvis utbildningstillfällen.

Det är bättre att bygga vidare, förbättra och förtydliga att missförhållanden ska rapporteras till chefer eller fackliga organisationer.

Visselblåsarsystem lämpar sig bättre inom verksamheter som lyder under aktiebolagslagen. Det blir därför extra intressant när ett parti, som under lång tid motsatt sig införandet av meddelarfrihet inom verksamheter som är utlagda på privata entreprenörer, nu tar ton och kräver visselblåsare i offentlig verksamhet.

Ytterst handlar det om att skapa en organisationskultur som är transparent och tillitsfull, något som kräver betydligt mer av oss som arbetsgivare än att vi köper oss fri genom konsulttjänster som Moderaterna förordar.