Ett nytt lika omfattande strandskydd

De båda centerpartisterna Helena Lindahl och Mattias Larsson skriver att strandskyddet upphävs för små sjöar och vattendrag. Moderaterna David Josefsson och Elisabeth Björnsdotter Rahm håller inte med.
De båda centerpartisterna Helena Lindahl och Mattias Larsson skriver att strandskyddet upphävs för små sjöar och vattendrag. Moderaterna David Josefsson och Elisabeth Björnsdotter Rahm håller inte med.

Om Centerpartiet vill kommunalisera strandskyddet bör de stödja våra förslag i riksdagen, skriver David Josefsson, bostadspolitisk talesperson (M) och Elisabet Björnsdotter Rahm, riksdagsledamot (M)

Replik 17 januari 2022 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Helena Lindahls (C), riksdagsledamot, och Mattias Larssons (C), distriktsordförande Västerbotten, replik ”Moderaterna är ute i ogjort väder”, publicerad i Norran samt på norran.se den tisdagen den 11 januari 2022.

I vår tidigare artikel om ”Centerpartiets misslyckade strandskyddsuppgörelse” skriver Helena Lindahl och Mattias Larsson, att det är resultatet av förslagen som räknas och det är just därför vi är så kritiska till uppgörelsen. 

Lindahl och Larsson skriver att strandskyddet upphävs för små sjöar och vattendrag, anlagda dammar och våtmarker. I själva verket ersätts det med ett nytt lika omfattande skydd. 

Den enda skillnaden att det inte är definierat hur långt från strandkanten skyddet sträcker sig. En lösning som lagrådet kritiserat kraftigt. 

Vidare lyfter Lindahl och Larsson att kommunerna ska kunna peka ut strandnära utvecklingsområden där det ska bli möjligt att bygga. 

Problemet med det, är att sådana områden endast får pekas ut där tillgången på obebyggd mark är god och där efterfrågan på mark för bebyggelse samtidigt är låg. 

I tillägg ska området inte vara av särskild betydelse för något av strandskyddets syften. Och om dessa kriterier är uppfyllda ska de nya reglerna, som innebär att strandskydd kan hävas, tillämpas varsamt. 

Det innebär att lagstiftningen i sig är utformad med både hängslen och livrem – den ska inte gå att använda. 

Centerpartiet säger sig vilja kommunalisera strandskyddet, det ligger i linje med vår egen politik.

Vi hoppas därför att de inför att ärendet behandlas i riksdagen tar sitt förnuft till fånga och stödjer vår följdmotion.

I stället för det förslag, som följer av den överenskommelse som de träffade med regeringen och Miljöpartiet i höstas, som närmast kan liknas ett spel för galleriet. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa