Det som Socialdemokraterna glömde att berätta

För Skellefteå kommun handlar det om drygt 47 miljoner, för Norsjö över tre miljoner och för Malå 2,4 miljoner.

De äldre har rätt till en tryggare, säkrare och bättre vård, skriver bland andra Lars Bäckström (C), förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Västerbotten.

De äldre har rätt till en tryggare, säkrare och bättre vård, skriver bland andra Lars Bäckström (C), förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Västerbotten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Replik2021-03-01 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Anna-Lena Danielssons (S), regionråd, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Västerbotten, och Iosif Karambotis (S), ordförande i socialnämndens ordförande, Skellefteå kommun, debattartikel ”Alla förtjänar en trygg ålderdom”, publicerad i Norran och på norran.se tisdagen den 9 februari 2021.

De äldre har rätt till en tryggare, säkrare och bättre vård.

Den coronapandemi som vi genomlider har visat på uppenbara brister i vården av våra äldre. Det har tydligt visat sig att vi i Sverige inte klarat av att skydda våra sköra äldre från att bli smittade.

I jämförelse med våra grannländer förefaller det skamligt hur detta har hanterats. I stället för att vara proaktiv har man genomgående varit reaktiv och agerat för sent.

Redan under den första vågen blev det uppenbart. Tyvärr ser den andra vågen under höst/vinter ut att bli en upprepning.

I år och kommande år tillförs äldreomsorgen i landets kommuner, som de båda socialdemokraterna mycket riktigt påpekar, årligen 7,4 miljarder kronor.

För Skellefteå kommun handlar det om drygt 47 miljoner, för Norsjö över tre miljoner och för Malå 2,4 miljoner årligen.

Det debattörerna valde att inte berätta är att förslaget tagits fram tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna.

I sanningens namn bör också tilläggas att trycket var stort från andra riksdagspartier om behovet av stora satsningar i kommunernas äldreomsorg.

Läkarnärvaron under pandemin vid kommunernas äldreboenden har ifrågasatts av många.

Allianspartierna i Region Västerbotten ville satsa fem miljoner kronor mer än majoriteten på ökad läkarnärvaro vid kommunernas äldreboenden. Vi ville dessutom, inför detta år, tillföra ambulansverksamheten i länet ytterligare åtta miljoner kronor i vår budget. Våra förslag röstades dock ner av majoriteten.

Samtidigt som kommunerna tillförs historiska satsningar för att förbättra äldreomsorgen så har vi kommuner som genomför stora nedskärningar.

I Skellefteå bryter Socialdemokraterna sitt vallöfte att påbörja byggandet av ett nytt äldreboende.