Det framkommer brister i kommunens äldreomsorg

Utifrån uppmärksammade rapporter framkommer det allvarliga kvalitetsbrister i den äldreomsorg som Skellefteå Kommun erbjuder.

Vi vill påpeka att vi inte kritiserar personalen, tvärtom de gör vad de kan utifrån förutsättningar som ges, skriver Kristdemokraterna.

Vi vill påpeka att vi inte kritiserar personalen, tvärtom de gör vad de kan utifrån förutsättningar som ges, skriver Kristdemokraterna.

Foto: Martina Holmberg / TT

Replik2022-03-02 00:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I repliken från ledamöterna i Socialnämnden, publicerat i Norran den 9 februari, på vår debattartikel ”Öka kvaliten inom äldreomsorgen" skriver de socialdemokratiska nämndsledamöterna följande:

” En konkurrensmodell bygger på att konsumentens val ska sortera ut de bästa varorna och tjänsterna.”

Vidare skriver de att ”Ingen köper de dåliga varorna och de städas då bort från marknaden”.

Vi har full förståelse för att de socialdemokratiska nämndföreträdarna har den insikten och vi kan förstå att det finns en rädsla bakom den. 

En konkurrensutsatt situation, med val-alternativ för de äldre, kan mycket väl resultera i att det som sorteras ut som mindre attraktivt är den egna kommunala verksamheten. Det skulle påvisa och belysa problemen inom den socialdemokratiska styrningen av äldreomsorgen ännu tydligare.

Utifrån såväl de medialt uppmärksammade fallen och rapporterna som våra egna samtal med äldre, anhöriga och anställda, framkommer allvarliga kvalitetsbrister i den äldreomsorg Skellefteå Kommun erbjuder. 

Vi bedömer detta som mycket allvarligt. Vi vill påpeka att vi inte kritiserar personalen, tvärtom de gör vad de kan utifrån förutsättningar som ges. De stora bristerna ligger i den politiska styrningen. 

Under den kommunala Framtidsdagen den 21:a januari medverkade Annika Wallenskog chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner. Hon uttalade följande: ”Jag ser att Skellefteå har en hög kostnad för sin äldreomsorg, men kan inte konstatera att man har en hög kvalitet.” Det bekräftar Kristdemokraternas syn på saken. 

Vi anser det bästa är att kommunen erbjuder både kommunala och privata alternativ. När valmöjligheten finns inom äldreomsorgen ger det en ytterligare kvalitetssäkring. 

Alla enheter, oavsett privat eller kommunal, måste då utveckla sina verksamheter för att erbjuda bästa möjliga servicenivå för skattepengarna. Av Socialstyrelsens slutrapport om LOV 2015 framkommer att äldreboenden generellt upplevs bättre i kommuner med valfrihet.

För Kristdemokraterna är det viktigare att alla skattepengar ger så bra omsorg som möjligt än att alla skattepengar går till kommunal egenverksamhet. Skellefteås äldre förtjänar bättre. Fler val-alternativ och högre kvalitet.