Det enda rimliga är att stanna hemma från Dubai

Marknadsföringen av Västerbotten måste ske med förnuft.

Problematiken i Peking är densamma som den är i Dubai, skriver Ylva Hedquist Hedlund (V), andre vice ordförande i Regionala utvecklingsnämnden.

Problematiken i Peking är densamma som den är i Dubai, skriver Ylva Hedquist Hedlund (V), andre vice ordförande i Regionala utvecklingsnämnden.

Foto: Kamran Jebreili/AP Photo/TT Nyhetsbyrån

Replik2021-12-26 12:33
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Mikael Bengtssons ledare ”Det enda rimliga är att stanna hemma från Beijing” publicerad i Norran och på norran.se måndagen den 20 december 2021.

Mikael Bengtsson skriver i sin ledare ”Det enda rimliga är att stanna hemma från Beijing” (Norran 20/12 2021) om de 24:e olympiska vinterspelen och att Sverige inte bör skicka någon diplomatisk representation till Peking och OS.

Som jag ser det är problematiken i Peking densamma som den är i Dubai.

Dit Region Västerbotten kommer att skicka en delegation på skattebetalarnas bekostnad.

Region Västerbotten planerar för fullt att delta i världsutställningen i Dubai i mars nästa år.

Jag har vid ett flera tillfällen i regionala utvecklingsnämnden påtalat det olämpliga i att skattemedel från västerbottningarna går till detta arrangemang i en region med högst tveksamma mänskliga rättigheter.

Senast den 16 juni 2021 lyfte jag frågan i ett Facebookinlägg där jag återigen menade att Västerbotten bör avstå från deltagande.

Även om enskilda företag i vår region deltar så ska politiker och tjänstepersoner inte representera regionen vid denna världsutställning.

För några år sedan planerade Region Västerbotten en resa till Hongkong, som jag bidrog till att stoppa.

Marknadsföringen av vår region måste ske med förnuft.

Inte lockas av stora evenemang i länder med en mycket tveksam syn på mänskliga rättigheter.

Ylva Hedquist Hedlund (V), andre vice ordförande i Regionala utvecklingsnämnden, Region Västerbotten

Svar direkt:

Håller helt med dig. Problematiken i Beijing liknar i mångt och mycket den i Dubai. Eller i nästan vilken annan diktatur som helst.

Stanna hemma från Kina, stanna hemma från Dubai, stanna hemma från länder som inte respekterar de mänskliga rättigheterna.

Och då pratar vi inte att bara Sverige ska stanna hemma, utan vi pratar EU och vi pratar olika internationella samarbetsorganisationer.

Låt oss vara realistiska: Sverige har all anledning att värna de relationer som krävs med diktaturer och despoter, men vår politik måste bygga på att de är just diktaturer och despoter – inte vänner.

Mikael Bengtsson, politisk redaktör på Norran