Replik på Lawen Redars, S (riksdagsledamot (Stockholms kommun), kulturpolitisk talesperson), Anna Wallentheims, S (riksdagsledamot (Skåne län), idrottspolitisk talesperson), Lars Mejern Larssons, S (riksdagsledamot (Värmlands län), ledamot i kulturutskottet), Azadeh Rojhan Gustavssons, S (riksdagsledamot (Stockholms län), suppleant i kulturutskottet), Hans Hoffs, S (riksdagsledamot (Hallands län), ledamot i kulturutskottet) och Åsa Karlssons, S (riksdagsledamot (Västerbottens län), ledamot i kulturutskottet) replik ”Ett krisstöd till idrott och kultur utan trovärdighet”, publicerad på norran.se söndagen den 22 november 2020.
Det är lögnaktigt att påstå att Sverigedemokraternas kulturbudget skulle vara mindre än regeringen.
Vi anslår mer medel till kulturområdet i stort.
Skillnaden är att vi inte prioriterar och kastar pengar på symbol- och identitetspolitiska åtgärder som regeringen gör. För oss är kompetens viktigare än exempelvis kön och hudfärg på personen bakom kameran.
Vi förstår att Socialdemokraterna längtar tillbaka till tiden då de hade egen majoritet. Men vi ser det som ett hälsotecken för demokratin att det finns utrymme för olika åsikter.
Vi tror inte, till skillnad från Socialdemokraterna, att de som tänker annorlunda är ett hot. Utgångspunkten för alla diskussioner bör i stället vara att personen du lyssnar på kanske vet någonting som du inte vet.
Januariöverenskommelsen tillkom för att försöka stänga ute en förändrad politisk verklighet. En verklighet där Socialdemokraternas maktposition är hotad.
Huruvida detta är en demokratigärning kan diskuteras.
Klart är att alla väljare till partierna som ingår i januariöverenskommelsen fick någonting som de inte röstade på.
Det är naturligt att partier tänker olika.
Men ännu en gång visar Socialdemokraterna att de inte klarar av att läsa andra partiers förslag.
Vi sverigedemokrater lägger 160 miljoner kronor på museerna i vår satsning ”Öppna museer”. Vi lägger således mer pengar på museerna än regeringen.
Vi sverigedemokrater budgeterar också 300 miljoner kronor för införandet av produktionsincitament på filmområdet. Det innebär att vi satsar mer pengar på film än vad regeringen gör.
Men till skillnad från regeringen är vårt fokus mindre politisk styrning, inte mer. Vi avgör inte om fri entré är den viktigaste satsningen för museer, och vi försöker inte detaljstyra filmskapandet med identitetspolitik.
Det finns säkert kulturskapare som är glada över de ekonomiska bidragen. Men prioriterar man i stället det gemensamma Sverige, vårt kulturella arv, vårt civilsamhälle och vår styrka som kulturnation är vi alternativet till januaripartierna.