Det är inte rimligt att försämra tryggheten

När du blir akut sjuk ska du veta att en ambulans kommer snabbt.

Tryggheten i Skellefteå försämras med färre ambulanser.

Tryggheten i Skellefteå försämras med färre ambulanser.

Foto: Johan Nilsson/TT

Replik2020-05-22 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Anna-Lena Danielssons (S), regionråd, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Västerbotten, replik ”Vi ställer inte städer mot varandra”, publicerad i Norran och på norran.se tisdagen den 5 maj 2020.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Anna-Lena Danielsson (S) menar i en replik i Norran (5/5 2020) att Socialdemokraterna står upp för ambulanssjukvården i hela länet.

Hur det är med det i verkligheten är någonting helt annat.

I och med de förändringar som den S-ledda majoriteten i regionen gör försämras tryggheten i Skellefteå.

I dag är ambulansen i Robertsfors bemannad av ett team från Umeå, som är på plats 18.00–08.00. Det teamet servar i huvudsak Robertsfors med omnejd.

Förändringen innebär att det team som normalt är på plats 18.00–08.00 flyttas till Umeå. För att kompensera detta ska en ambulans tas bort från Skellefteå centralort. Väntetiderna kommer då att öka avsevärt.

Socialdemokraterna skriver: ”Genom att förstärka ambulansverksamheten i Robertsfors får boende i Bygdsiljum, Lövånger och Burträsk snabbare inställelsetider” och att det ”ger ökad trygghet för boende i den södra delen av Skellefteå kommun.”

Det är inte korrekt. Det sker inte någon förstärkning vare sig gällande tillgängligheten i Robertsfors, eller för de södra delarna av Skellefteå. Snarare handlar det om en reduktion av tillgängligheten på grund av onödiga transporter.

Hur denna försämring kan anses öka tryggheten för skellefteborna, och för länet, är för mig en gåta.

Socialdemokraterna skriver vidare att ”det är viktigt att ha i åtanke att länets ambulanser har gränslös dirigering.”

Låt oss ha klart för oss att länet är stort, och att resultatet av denna förändring är att Skellefteå centralort kommer att stå utan ambulans vid vissa tillfällen – oavsett gränslös dirigering.

Det är inte rimligt att försämra tryggheten i länets näst största stad på det sättet som regionmajoriteten nu gör.

Från Moderaterna sida anser vi att du ska känna dig trygg om du blir sjuk. När du blir akut sjuk ska du veta att en ambulans kommer snabbt.

Du ska veta att du får bästa möjliga sjukvård när du behöver den, oavsett var du bor.

Om vilja finns så går det att lösa de utmaningar som ambulansen i Umeå har – till exempel med 12 procents överanställning.

Det kan vi göra utan att skapa extra risker för Skellefteå. Kan vi då göra det?