Centerpartiet, agera i enlighet med vad ni säger

Problemet är att Centerpartiet säger en sak och gör det motsatta.

Miljöpartiet lämnade regeringen för att vi inte vill regera på en budget som gör det billigare att släppa ut växthusgaser, skriver bland andra Hans Brettschneider, gruppledare för Miljöpartiet i Skellefteå.

Miljöpartiet lämnade regeringen för att vi inte vill regera på en budget som gör det billigare att släppa ut växthusgaser, skriver bland andra Hans Brettschneider, gruppledare för Miljöpartiet i Skellefteå.

Foto: Henrik Montgomery/TT Nyhetsbyrån

Replik2021-12-27 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Helena Lindahls (C), riksdagsledamot, Ewa-May Karlssons, gruppledare för Centerpartiet i Region Västerbotten, och Carina Sundboms, gruppledare för Centerpartiet i Skellefteå, replik ”Nej, Centerpartiet är inte problemet”, publicerad i Norran och på norran.se onsdagen den 15 december 2021.

Politik handlar inte enbart om att säga rätt saker.

Det handlar också om att agera för den politik man tror på.

Miljöpartiet lämnade regeringen för att vi inte vill regera på en M/SD/KD-budget som gör det billigare att släppa ut växthusgaser, som ökar de ekonomiska klyftorna, på grund av mindre pengar till fattiga pensionärer och mer till de som har en god lön, som inte innehåller några pengar till skogsägare för skydd av natur, som kapar 500 miljoner kronor till lokal och regional utveckling, en budget som vill använda biståndspengar till att få människor att flytta från vårt land.

Det är på grund av den budget, som Centerpartiet släppte fram, som Miljöpartiet lämnade regeringen.

Om det var så att Centerpartiet agerade i linje med vad de skriver i sin replik hade vi varit överens. Problemet är att de säger en sak och gör det motsatta.

Skogspolitiken och strandskyddsfrågorna var färdigförhandlade en kort tid innan budgetomröstningen. Såväl Centerpartiet som Miljöpartiet står bakom förhandlingsresultaten. Förslaget till strandskydd innehåller såväl förstärkningar och förtydliganden av strandskyddet som stora lättnader i lands- och glesbygd.

Centerpartiet släppte dock igenom en budget som gör att hela skogspropositionen står ofinansierad. Det finns därmed inte ett enda korvöre för ersättning till skogsägare för skydd av natur, inga pengar till rådgivning till skogsägare.

Och medan vi i regeringen ville stärka hela landet har Centerpartiet också strukit en halv miljard som skulle ha gått till små och medelstora företag. Viktiga medel för norra Sverige.

Slutligen skriver Centerpartiet att de ”står upp för en klimatpolitik där fossilberoendet och kärnkraften fasas ut och ersätts av hållbara energisatsningar”.

Detta skriver Centerpartiet bara veckor efter att de släppt fram en budget som gör det billigare att släppa ut, som tar bort stora satsningar på energieffektivisering, som kapar medel som skulle gått till elektrifiering och regionala vindkraftsplaner.

Tomma ord, Centerpartiet.