Barn och ungas vÀlmÄende Àr allas ansvar

Socialdemokraterna vill vÀnda pÄ varenda sten för att barn- och unga ska fÄ den hjÀlp de behöver.

En meningsfull fritid har en stor betydelse, skriver  Anna-Lena Danielsson (S), HÀlso- och sjukvÄrdsnÀmndens ordförande i sin replik till Moderaterna.

En meningsfull fritid har en stor betydelse, skriver Anna-Lena Danielsson (S), HÀlso- och sjukvÄrdsnÀmndens ordförande i sin replik till Moderaterna.

Foto:

Replik2022-03-01 06:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Replik pĂ„ debattartikel frĂ„n moderaterna publicerad 24/2. ”Ungdomspsykiatrin i VĂ€sterbotten - bland de sĂ€msta”

Vi Ă€r helt klart överens om att barn med behov av psykiatrisk specialistvĂ„rd ska fĂ„ den och man ska fĂ„ den i tid. 

Men att som Elmer Eriksson, Åsa Ågren Wikström, Elin Segerstedt Söderberg och Joanna ForssĂ©n (M) pĂ„stĂ„ att lösningen skulle vara att blanda in privata företag vars syfte Ă€r att göra vinst hĂ„ller vi inte med om. 

Nej, för att rĂ„da bot pĂ„ att allt fler barn och unga mĂ„r dĂ„ligt behöver vi mer resurser och stĂ€rkt samverkan mellan kommun och region – inte ekonomiska marknadsexperiment.

 Att privatisera Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) ökar inte antalet faktiska behandlare per automatik. Fler utförare: ja, men antalet utbildade lĂ€kare, psykologer och kuratorer blir inte fler i landet. 

Dessutom finns det exempel pÄ regioner dÀr införandet av vÄrdval för BUP lett till sÀmre tillgÄng och ökade kostnader för skattebetalarna.

Vi Socialdemokrater vill och ska vĂ€nda pĂ„ varenda sten för att barn och unga ska fĂ„ mĂ„ bra och nĂ€r de inte gör det sĂ„ ska de fĂ„ den hjĂ€lp de behöver. Barn och ungas mĂ„ende Ă€r en större frĂ„ga Ă€n bara BUP. 

Det gĂ„r inte att fĂ„ ner antalet barn och unga som mĂ„r dĂ„ligt genom att göra besparingar pĂ„ förebyggande insatser. Barn och ungas grundlĂ€ggande trygghet och goda uppvĂ€xtvillkor mĂ„ste sĂ€kras. 

För att den psykiska ohÀlsan bland barn och unga inte ska fortsÀtta öka krÀvs ett outtröttligt och fortsatt förebyggande arbete.

HĂ€r vet vi till exempel att en meningsfull fritid har en stor betydelse. 

DĂ€rför har vi bland annat beslutat om tvĂ„ miljoner extra bĂ„de till idrott- samt kultur för barn och unga i VĂ€sterbotten. 

Utöver mer glÀdje och ökad gemenskap vet vi att idrott bidrar till bÀttre folkhÀlsa, bÀttre studieresultat, bÀttre prestationer i arbetslivet, högre inkomst och ett mer sjÀlvstÀndigt liv.

Vi kommer inte bara stÄ och se pÄ nÀr fler barn och unga mÄr sÀmre. Men vi ska göra det som Àr för bÀst barn och unga, inte vad som ger mest pengar till privata bolag.

 Anna-Lena Danielsson (S), HĂ€lso- och sjukvĂ„rdsnĂ€mndens ordförande