Arbetskraftsinvandringen mÄste vara kvalificerad

Arbetskraftsinvandring syftar till att fylla konkreta behov pÄ arbetsmarknaden, inte till att öka den generella invandringen.

Arbetskraftsinvandring Àr nÄgonting som de flesta partier Àr positiva till, skriver bland andra riksdagsledamoten Jonas M Andersson (SD).

Arbetskraftsinvandring Àr nÄgonting som de flesta partier Àr positiva till, skriver bland andra riksdagsledamoten Jonas M Andersson (SD).

Foto: Marcus Ericsson/TT

Replik2021-05-16 14:35
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Replik pĂ„ Mikael Bengtssons ledare ”Det behövs invandring för att rĂ€dda jobben i Norrland” publicerad i Norran och pĂ„ norran.se.

I Mikael Bengtssons ledare ”Det behövs invandring för att rĂ€dda jobben i Norrland” (11/5 2021) ger han uttryck för att en ökad invandring behövs för att möta arbetsmarknadens arbetskraftsbehov.

Mikael Bengtsson gör, som sĂ„ mĂ„nga politiker gjort de senaste 20 Ă„ren, misstaget att förvirra begreppen. Åtminstone framstĂ„r det sĂ„.

Arbetskraftsinvandring Àr nÄgonting som de flesta partier Àr positiva till, i synnerhet kvalificerad arbetskraftsinvandring. Asylinvandring och anhöriginvandring Àr nÄgonting helt annat, men sedan flera decennier tillbaka de dominerande skÀlen till nya uppehÄllstillstÄnd.

DÀr Àr mÄlsÀttningen inte att fylla ett behov pÄ arbetsmarknaden, Àven om det lÄtit sÄ i media nÀr politiska partier som föresprÄkar en generös invandring fÄtt förklara motiven bakom sin politik.

NÀr Mikael Bengtsson pratar om att arbetskraftsinvandrare frÄn Finland och Danmark har ersatts av arbetskraftsinvandrare frÄn Syrien och Afghanistan blir det svÄrt att hÀnga med i resonemanget. Faktum Àr att Afghanistan och Syrien Àr ovanliga som ursprungslÀnder vid kvalificerad arbetskraftsinvandring till Sverige.

Vidare skriver Mikael Bengtsson om invandring och integration, om validering och komplettering av utlÀndska examina, och hÀr blir resonemanget Ànnu otydligare. Arbetskraftsinvandring syftar till att fylla konkreta behov pÄ arbetsmarknaden, inte till att öka den generella invandringen av individer Àven utanför det aktuella kompetensbehovet.

Arbetskraftsinvandringen till Sverige mĂ„ste vara kvalificerad och fylla det arbetskraftsbehov som finns – inte fortsĂ€tta som ett led i den misslyckande migrationspolitik som kĂ€nnetecknat Sverige de senaste 30 Ă„ren.

Jonas M Andersson (SD), riksdagsledamot (VÀsterbottens lÀn), ledamot i socialförsÀkringsutskottet

Petter Nilsson, distriktsordförande och gruppledare för Sverigedemokraterna i Region VÀsterbotten

Markku Abrahamsson, vice distriktsordförande och gruppledare för Sverigedemokraterna i SkellefteÄ

Svar direkt:

Sverigedemokraterna kan man lita pÄ.

Skriver man om migration, invandring och integration kommer en replik som ett brev pÄ posten.

SÄ Àven den hÀr gÄngen. I sedvanlig mÀstrande stil.

Vi ser vÀldigt olika pÄ behovet av arbetskraftsinvandring till Norr- och VÀsterbotten. Det Àr inte bara högkvalificerade ingenjörer frÄn asiatiska lÀnder till Northvolt som behövs. NÀr ett samhÀlle vÀxer behövs det folk till i princip samtliga samhÀllssektorer.

AngÄende tandlÀkaren frÄn Syrien sÄ var det bildligt inte bokstavligt menat. Precis som Pekka frÄn Finland och Preben frÄn Danmark.

Jag stannar dÀr. Den hÀr debatten lÀr fortsÀtta. Förhoppningsvis i mindre mÀstrande ton frÄn Sverigedemokraternas sida.

Mikael Bengtsson, politisk redaktör pÄ Norran