Arbete för trygghet kräver större visioner

Detta är en replik på artikeln "Kampen mot droger är en kamp för trygghet" (11/5).

"Resultatet är kommun med rekordlåg arbetslöshet och låg brottslighet. Vi prioriterar också fritid och kultur högt med stora satsningar."

"Resultatet är kommun med rekordlåg arbetslöshet och låg brottslighet. Vi prioriterar också fritid och kultur högt med stora satsningar."

Foto: Lars Eriksson/Norran

Replik2023-05-16 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nycklarna till trygghet för unga är samma som för alla i vårt samhälle. Det handlar om att skapa en meningsfull fritid och ett tryggt arbetsliv för alla. Här arbetar vi socialdemokrater målmedvetet i kommunen. Resultatet är kommun med rekordlåg arbetslöshet och låg brottslighet. Vi prioriterar också fritid och kultur högt med stora satsningar.

Nationellt är problemen större och där behövs prioritering av såväl förebyggande som jobbskapande och brottsbekämpande åtgärder. Här ser vi tyvärr en regering som inte tar sitt ansvar. Vi ser inte satsningar på meningsfull fritid eller jobb. Utan istället är det kraftiga skattesänkningar för de med allra högst inkomster. Hur skapar det trygghet för vanligt folk?

Det som behövs är riktiga politiska beslut. I budget för 2023 valde vi att prioritera ett riktat tillskott till individ- och familjeomsorgen. Våra socialsekreterare i kommunen arbetar hårt med att hjälp barn och unga som hamnat in dåliga situationer. Är de för få, eller har för små resurser hinner de inte med och det förebyggande arbetet blir lidande. 

Därför anställs nu fler socialsekreterare för att möta den växande befolkningen i kommunen. Det kommer att göra skillnad på riktigt. Utöver duktiga tjänstepersoner på Socialkontoret har vi engagerade familjehem, aktiva föreningar och många fler aktörer som tar ett stort ansvar i det förebyggande arbetet.

Moderaterna har också pratat väldigt mycket om gängkriminalitet. Men problematiken i landets storstadsområden har man än så länge inte kunnat möta överhuvudtaget. Trots många år av stora ord har man inte kommit med några lösningar till problemen med våld och droger. 

I Skellefteå har vi ett samverkansavtal mellan kommunen och lokalpolisområde Skellefteå som fungerar bra. Resultatet syns i form av en låg brottslighet. Resurser till polisen har prioriterats av socialdemokratiskt ledda regeringar. Något som var nödvändigt efter att Alliansregeringen minskade platserna på polisutbildningen från 1 708 platser 2008 till 141 platser 2010. En kapning med hela 92 procent. 

Socialdemokraternas tanke om ett solidariskt samhälle, byggt på jämlikhet och rättvisa, utmanas hela tiden från högerpolitik. Men vi vet att samhället blir otryggare när vi låter klyftorna växa. Vill man på allvar arbeta för trygghet så är det fokus på en fungerande poliskår, trygga jobb och meningsfull fritid som fungerar. Där ligger därför också vårt fokus.