Almega visar sina skolpolitiska prioriteringar

Vinstdrivande friskolor arbetar för att attrahera ett mindre resurskrävande elevunderlag. Det handlar om barn från studievana hem.

Socialdemokraternas viktigaste kamp är att återupprätta en likvärdig skolgång, skriver Gunilla Svantorp (S), ordförande i utbildningsutskottet.

Socialdemokraternas viktigaste kamp är att återupprätta en likvärdig skolgång, skriver Gunilla Svantorp (S), ordförande i utbildningsutskottet.

Foto: Jessica Gow/TT

Replik2021-05-15 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Andreas Åströms, näringspolitisk chef Almega, replik ”Skolan blir inte bättre av att friskolebarn straffas”, publicerad på norran.se söndagen den 9 maj 2021.

I sitt remissvar på utredningen ”En mer likvärdig skola” beskriver Almega en likvärdig skola som ett ”etiskt dilemma”.

I sitt repliksvar på min debattartikel ”Likvärdigheten i skolan står fortfarande och stampar” visar Almega sina skolpolitiska prioriteringar.

Andreas Åström, Almegas näringspolitiska chef, skriver att deras främsta kamp handlar om att försvara friskolornas existens.

Socialdemokraternas viktigaste kamp är att återupprätta en likvärdig skolgång, där varje elev får det stöd han/hon behöver, oberoende av var hen bor, vilken skola hen går i eller vem dennes föräldrar är. Skolan är till för våra barn, inte för friskoleägare.

Andreas Åström skriver vidare i sin replik att friskoleelever har en lägre skolpeng än barn i kommunala skolor. Det han inte skriver är anledningen. Kommunala skolor har i större utsträckning ett elevunderlag som är i behov av stöd. Skolpengen kompenserar för detta.

Samtidigt arbetar vinstdrivande friskolor för att attrahera ett mindre resurskrävande elevunderlag. Krasst sagt handlar det om barn från studievana hem.

För att spara har friskolor också generellt sett lägre lärarlöner, lägre lärartäthet och en lägre andel behörig lärare. Överskottet försvinner ofta iväg i vinster som hade kunnat användas till extra lärarstöd för de 16 000 elever som 2020 inte uppnådde kunskapsmålen.

Men om denna problematik skriver Andreas Åström inget om.

Andreas Åström skriver heller ingenting om varför likvärdighetsutredningen föreslår att friskolornas skolpeng ska sluta att överkompenseras.

Det är nämligen så att i och med det lagstadgade skolpliktsansvaret är kommunen ansvarig att se till att alla barn har en skolplats. Det betyder att kommunala skolor har beredskap att ta in nya elever som flyttar till kommunen eller är i behov av att byta skola.

Denna beredskap kostar pengar och är en kostnad som friskolor inte har. Trots det blir de kompenserade för det.

Överkompensationen till friskolor är ett systemfel som behöver rättas till, vilket de flesta av likvärdighetsutredningens remissinstanser håller med om. De enda som inte anser att detta läckage av skattemedel bör täppas till är de organisationer som företräder de stora vinstdrivande skolkoncernerna, som Almega.

Almega säger sig vilja försvara friskolornas existens. Men egentligen handlar det om att försvara de privilegier som vi i dag ser skapar möjlighet att skära guld med täljkniv samtidigt som andra skolor har svårt att få resurserna att räcka till.

Vi socialdemokrater sätter våra elever först.

Vi kommer att fortsätta att kämpa för att Sverige återigen ska ha världens bästa och mest jämlika skola.