Efterlängtar en ändring av strandskyddet

"Partierna hade kunnat välja att stötta en ändring av strandskyddet som hade underlättat för människor på Skellefteås landsbygd", skriver Carina Sundbom, gruppledare Centerpartiet.
"Partierna hade kunnat välja att stötta en ändring av strandskyddet som hade underlättat för människor på Skellefteås landsbygd", skriver Carina Sundbom, gruppledare Centerpartiet.

I Skellefteå kommer små bäckar fortsatt att ge upphov till strandskydd.

Replik 14 april 2022 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Centerpartiet ger replik på Moderaternas debattartikel "Vi vill ta bort dagens strandskydd i Västerbotten" den 12 april 2022.

När Moderaterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna krokade arm stängdes den utvecklingskraft en ändring hade gett. 

Partierna hade kunnat välja att stötta en ändring av strandskyddet som hade underlättat för människor på Skellefteås landsbygd. 

Det är inte bara Vänsterpartiet som jublar över att lättnaderna stoppas. Även Miljöpartiet som var tvingade att skriva under propositionen jublar förstås, eftersom de hela tiden varit emot lättnader i strandskydd.

Alla vi centerpartister som verkar lokalt och slåss för att landsbygden också ska få möjlighet att utvecklas har sett fram emot förändringarna i strandskyddet. 

Att förslaget inte var optimalt är att beklaga, men det är viktigt att man påbörjar en förändring. Den dörren stängdes nu. Att länets moderata riksdagsledamöter är stolta över detta förstår vi inte. Det gör inte heller dom som vill se utveckling på landsbygden.

 M, KD, V och SD stoppar nu förslaget som skulle leda till mer frihet för människor på landsbygden. De sätter politiskt spel framför människors möjligheter att utveckla sin bygd. Plakatpolitik ger inte Skellefteås landsbygd bättre förutsättningar.

Att göra det enklare för människor som bor på landsbygden att bygga sitt hus nära en sjö eller ett vattendrag har länge varit en viktig fråga för oss. För oss handlar det om rättvisa för vanliga människor och företag att kunna utvecklas på Skellefteås landsbygd - den rättighet man idag tar för givet i stan.

Riksdagen hade möjlighet att bidra till ökad rättvisa i och med de förslag om nya regler för strandskydd som tagits fram. Förslag som människor på landsbygden längtat efter och förtjänar.

Centerpartiet vet att det är landsbygden som bygger Sverige och vi fortsätta kämpa för landsbygdens bästa. 

Vi ser fram emot den dag då fler partier inte bara pratar om hur viktig landsbygden är - utan också är beredda att steg för steg fatta beslut som ger konkreta resultat.

Carina Sundbom, gruppledare Centerpartiet

Håkan Andersson, ledamot centerpartiet Skellefteå kommunfullmäktige


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa