Kristna ungdomar mobbas

Krönika. Hälften av de kristna skolungdomarna uppger att de blivit utsatta för kränkningar på grund av sin tro. Tio procent uppgav varje månad, tre procent varje vecka och en procent varje dag. Vi vet att ständiga kränkningar kan få mycket allvarliga och negativa konsekvenser för vissa ungdomar.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Religion och tro2020-03-06 06:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

I en undersökning från Sveriges kristna råd uppger hälften av de kristna skolungdomarna att de blivit utsatta för kränkningar på grund av sin tro.

Det är en överraskande hög siffra. Än värre är det att 25 procent uppgav att de blivit kränkta av sina lärare.

Att ungdomar kan vara okänsliga och brutala mot varandra är ingen nyhet – även om det är tråkigt.

Det verkligt allvarliga är dock att så många elever upplevt sig kränkta av sina lärare.

Vi har skolplikt i Sverige och skolans personal har ett ansvar för att göra skolmiljön trygg för alla elever.

Tyvärr är många av våra riksdagsmän inte mycket bättre. Förslaget att förbjuda religiösa friskolor är egentligen ett uttryck för samma förakt och oförståelse för religionernas betydelse.

I barnkonventionens artikel 30 står det: ”Barn som tillhör etniska, religiösa eller språkliga minoriteter, eller som tillhör ett urfolk, har rätt till sitt språk, sin kultur och sin religion.”

När denna konvention nu blivit svensk lag borde det rimligen förhindra att ett förbud mot religiösa friskolor genomförs.

Tyvärr verkar det finnas fördomsfulla attityder visavi religioner i alla politiska partier.

Det som också oroar i Sveriges kristna råds undersökning är att frekvensen av kränkningar är så hög. Tio procent uppgav varje månad, tre procent varje vecka och en procent varje dag. Vi vet att ständiga kränkningar kan få mycket allvarliga och negativa konsekvenser för vissa ungdomar.

Det har hänt mycket de senaste 20 åren när det gäller synen på HBTQ-frågor. Det är positivt. Om utvecklingen fortsätter i samma takt behövs nog inga Prideparader om ett par decennier. Det som däremot kommer att behövas relativt snart är ”religionsparader” för att bekämpa fördomar mot religiösa människor.

Om kristna ungdomar upplevt klimatet så tufft som undersökningen visar undrar jag hur det är för judiska och muslimska ungdomar i vårt land.

När en jude inte vågar visa sin Davidsstjärna eller kippa är det en allvarlig inskränkning av religionsfriheten. På samma sätt är de ständiga propåerna om att införa slöjförbud i våra skolor och på våra arbetsplatser en inskränkning i muslimers religionsfrihet.

Sverige brukar stoltsera med att vara ett öppet och tolerant samhälle. Många verkar leva i villfarelsen att det bara är de med SD-sympatier som är fördomsfulla.

Tyvärr verkar det finnas fördomsfulla attityder visavi religioner i alla politiska partier.

Muslimer är mycket sällan IS-anhängare. Inte många judar i Sverige stöder de extrema bosättarpartierna. Ytterst få kristna känner igen sig i Knutbysekten.

Trots att detta är uppenbart för varje seriös iakttagare så upplever många religiösa människor i vårt land att de blir dömda utifrån vad små och extrema grupper säger sig stå för.

Så får det helt enkelt inte vara.

Hans Marklund, präst