Vi vill ha en öppen och transparent kommun

Debatt. Problemen kring tystnadskulturen debatterades så sent som vid kommunfullmäktigesammanträdet i oktober. Då, liksom tidigare, bedyrade företrädare för S-majoriteten att de tar frågorna på största allvar. Men de negativa exemplen återkommer och återkommer och Moderaternas tycker inte att S-majoriteten gör tillräckligt. Vårt tålamod är slut.

Foto: Jeanette Lövgren

Politik2019-11-27 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

En kommun får aldrig upplevas som sluten och nedtystande.

Kommunen ska vara enkel att komma i kontakt med, öppen med sitt arbete och sitt beslutsfattande.

Medarbetarna ska mötas av lyssnade och iver till stadiga förbättringar, inte av döljande av kvalitetsbrister.

Detta är särskilt viktigt för en kommun som Skellefteå.

Kommunen har monopol på viktiga välfärdstjänster, är den klart största arbetsgivaren och därmed en dominerande part på den lokala arbetsmarknaden.

Tyvärr har kommunen över tid haft problem med öppenheten. Medarbetare signalerar att det finns en tysthetskultur. Några problemsignaler är:

- Den nya Facebookgruppen ”Håll käften och lyd!” som i skrivande stund har drygt 850 medlemmar. Gruppen samlar kommunanställda för diskussion om kommunen som arbetsgivare.

- Över hälften av de lokala företagen har någon gång känt tvekan inför att lämna in klagomål till kommunen på grund av risken att detta kan komma att påverka företaget negativt. Det framkommer i en enkät som Svenskt Näringsliv genomfört.

- Nedslående siffror i den enkät om meddelarfriheten – med frågor om information, kunskap och möjlighet att nyttja meddelarfrihet – som Västerbottens stora nyhetsmedier gjorde i reportageserien #tystnaden.

Dessa problemsignaler visar att det finns mycket förbättringar att göra när det gäller kommunens öppenhet, tystnadskultur och roll som arbetsgivare.

Tystnadskultur börjar med ett politiskt ledarskap som inte är tydligt med att öppenhet är ett kärnvärde.

Moderaterna och Alliansen har genom årens lopp lyft en rad frågor kring öppenhet, meddelarfrihet och tystnadskultur. Det har handlat om:

- Övertramp mot medarbetarnas meddelarfrihet. Medarbetare har blivit tillsagda att de inte ska tala med media, utan hänvisa vidare till cheferna.

- Ifrågasättande av journalistiskt arbete där granskande journalister behövt förklara vad de ska ha offentliga dokument till.

- Nämnder som vägrat lämna ut offentliga handlingar.

Listan kan tyvärr göras lång.

Ett förslag som Moderaterna drivit länge, och som nu ska införas, är ett visselblåsarsystem. Det gör det möjligt för medarbetare att lämna anonyma upplysningar om missförhållanden i kommunen. Det är välkommet att Socialdemokraterna nu, efter sex års betänketid, släpper fram ett visselblåsarssystem.

Men detta viktiga arbete kan inte sluta här.

Problemen kring tystnadskulturen debatterades så sent som vid kommunfullmäktigesammanträdet i oktober. Då, liksom tidigare, bedyrade företrädare för S-majoriteten att de tar frågorna på största allvar. Men de negativa exemplen återkommer och återkommer och Moderaternas tycker inte att S-majoriteten gör tillräckligt.

Vårt tålamod är slut.

Ett minimikrav är en grundlig enkätstudie bland medarbetarna för att fånga upp upplevelser av tystnadskultur. Det kan ge underlag till politiska förslag och förbättringar.

Moderaterna vill också verka för mer självbestämmande för personalen ute i verksamheterna så att de bättre kan styra över sin arbetssituation. Vi vill också att det ska finnas fler arbetsgivare inom de välfärdstjänster där det i dag råder monopol, till exempel inom hemtjänsten.

Tystnadskultur börjar med ett politiskt ledarskap som inte är tydligt med att öppenhet är ett kärnvärde.

För Moderaterna är principerna om en öppen och transparent kommun fundamentala och självklara.

Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd i Skellefteå kommun

Johan Söderberg (M), vice gruppledare för Moderaterna i Skellefteå