Vi vet vad som behöver göras för att rädda planeten Tellus

Krönika. Diagnosen är sträng. Det är också de mediciner som FN:s klimatpanel rekommenderar. Bland annat vet vi att jorden blir varmare, och att det finns en eftersläpning som innebär att vi inte vet effekterna av de skador som redan har skett. Men det mänskligheten kan glädjas åt och ta fasta på är att vi faktiskt vet vad som måste göras.

Lyssna på Greta Thunberg, uppmanar Norrans krönikör Tomas Marklund.

Lyssna på Greta Thunberg, uppmanar Norrans krönikör Tomas Marklund.

Foto: Michael Probst/AP Photo/TT

Politik2020-01-23 06:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
Lyssna på Greta Thunberg, uppmanar Norrans krönikör Tomas Marklund.

Ingen fråga är viktigare än klimatet.

Det är självklart, men ändå ifrågasatt.

Sveriges mest spridda röst i världen, Greta Thunbergs, säger egentligen bara en sak: lyssna på forskning och vetenskap. För det blir hon anklagad för att föra ut ”vänsterargument”.

I så fall kan vi med hjärtat till vänster i politiken glädjas. Inte bara moraliska argument om rättvisa och jämlikhet är på vår sida utan även forskningen.

Forskning sker främst vid universitet. De har tre uppgifter: undervisa, forska och föra ut forskningen.

Att föra ut forskningen kallar universiteten den tredje uppgiften. I det läge som jorden och mänskligheten befinner sig i bör information och agitation vara den viktigaste uppgiften.

Generellt känns det som om universitetens tredje uppgift länge varit passiv. Mycket av publiceringen från högskolor och universitet sker i egna forum fjärran från den breda allmänheten. Ett undantag är värt att nämna, historieprofessorn Dick Harrison.

Var och en av oss kan och ska göra mycket, men det krävs rejäla, svåra och modiga politiska beslut.

Greta Thunberg hänvisar bland annat till FN:s klimatpanel. Den sammanställer, med hjälp av tusentals forskare världen över, det mänskligheten vet om klimatförändringar, konsekvenser och möjliga lösningar. Det är en utomordentlig kunskapssamling som det finns alla skäl att ta på allvar.

Diagnosen är sträng. Det är också de mediciner klimatpanelen rekommenderar. Bland annat vet vi att jorden blir varmare, och att det finns en eftersläpning som innebär att vi inte vet effekterna av de skador som redan har skett. Där är det dystra budskapet.

Men det mänskligheten kan glädjas åt och ta fasta på är att vi faktiskt vet vad som måste göras. Bland annat minska utsläppen.

Var och en av oss kan och ska göra mycket, men det krävs rejäla, svåra och modiga politiska beslut.

Ett problem är statsvetenskapligt. Det finns inget politiskt organ som kan fatta beslut om människans relation till jordens natur och klimat. Planeten är uppdelad i ett par hundra nationer med egna styrelseformer. De kan träffas på klimatmöten i Paris och Madrid och andra ställen, men de avgörande besluten tas främst nationellt.

Därför måste den politiska aktiviteten bli kraftfull över hela världen. I Sverige har Socialdemokraterna startat Gröna folkhemmet, en idésmedja för att söka konkreta svar på vad som behöver göras. Bland annat föreslår man nya gruvor. Varför? För att utvinna kobolt och andra metaller som behövs till bland annat batterier.

Att öppna nya gruvor har inte varit miljörörelsens favorit. Men de argument för nya gruvor som förs fram känns rimliga och kloka.

Framtiden handlar om att ändra livsstil, att förändra världen så att den inte bara blir möjlig att leva i utan också rättvisare så att människor kan leva tillsammans på planeten Tellus.

Tomas Marklund, tidigare Skellefteå kommunfullmäktiges ordförande