Vi slutar prata om vinster i välfärden

Debatt. Vi läser dagligen om människor som sitter fast i en vårdkö i väntan på en nödvändig operation, om äldre som väntat i månader på en plats på äldreboendet och om ett skriande behov av fler medarbetare. Trots detta har frågan om vinster i välfärden tillåtits förlama svensk vårddebatt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2019-05-12 10:33
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Vården och omsorgen står inför stora utmaningar.

Vi läser dagligen om människor som sitter fast i en vårdkö i väntan på en nödvändig operation, om äldre som väntat i månader på en plats på äldreboendet och om ett skriande behov av fler medarbetare. Trots detta har frågan om vinster i välfärden tillåtits förlama svensk vårddebatt.

Vi på Vårdföretagarna har själva bidragit till denna förenklade och uppskruvade debatt genom att ständigt försvara, den förvisso nödvändiga, förekomsten av vinst. Det är dags att lägga den diskussionen bakom oss och i stället fokusera på hur vi tillsammans kan lösa de stora utmaningarna i svensk vård och omsorg.

Våra medlemsföretag är en del av lösningen på vårdens och omsorgens problem. Varje dag går fler än 100 000 medarbetare till jobbet i något av våra medlemsföretags verksamheter. De serverar eftermiddagskaffe på äldreboendet, vägleder föräldrar om hur barnets insulinpump fungerar och sitter ner med 15-åringen på HVB-hemmet som behöver någon som lyssnar.

De är en självklar del av välfärdens vardag. Vårdföretagarna bidrar till att arbetsplatserna är sjysta genom att teckna kollektivavtal.

En utmaning som behöver mer fokus är bristen på äldreboenden. Till 2026 behövs det enligt finansdepartementet 700 fler äldreboenden i Sverige, 16 i Västerbotten, för att möta den växande gruppen äldres behov.

Som det ser ut i dag klarar inte alla kommuner att på egen hand bygga äldreboenden i den takt som krävs. Här finns det goda möjligheter till samarbeten med privata aktörer som kan bygga moderna äldreboenden. Under 2018 stod våra medlemsföretag och andra privata aktörer för drygt 60 procent av de påbörjade byggena runtom i landet.

Svensk vårddebatt har under alltför lång tid varit polariserad och ideologisk.

Nu är det dags att vi gör ett nytt avstamp, tillsammans.

Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör Vårdföretagarna

Sabina Joyau, näringspolitisk chef Vårdföretagarna

Vårdföretagarna

Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare. Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället. Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.