De som borde prisas för sitt engagemang har blivit måltavlor.
Bara under 2018 dödades, enligt en färsk rapport, 247 människor som kämpade för rätten till sin mark, en bra miljö eller urfolks rättigheter.
En kartläggning bland tio samarbetsorganisationer till We Effect visar att samtliga hotats av myndigheter, polis, militär eller privata företag.
Parallellt har Greta Thunberg skapat en medvetenhet kring klimatfrågan som få andra har gjort, någonsin. Miljontals protesterar på gatorna världen över. Men även det engagemanget motarbetas. Ungdomarna trakasseras på Twitter och nyligen dömdes en svensk man för att ha mordhotat henne.
Vi måste motverka denna alarmerande utveckling. De senaste två åren har We Effect, Amnesty International och Greenpeace arbetat tillsammans i ett gemensamt projekt där 200 unga miljö- och människorättsaktivister i Latinamerika utbildats och rustats för att överleva, för att kunna fortsätta kampen för miljö och mänskliga rättigheter.
I dag är de människor som stöttats av projektet starkare. De vet hur de ska agera när de hotas och de har skapat ett säkerhetsnätverk för att kunna hjälpa varandra.
Men ett projekt räcker inte.
Det krävs omfattande insatser för att göra verklig skillnad.
- Samarbete
Svenska organisationer måste sluta arbeta i stuprör och hitta gemensamma lösningar som stärker skyddet för miljö- och människorättsaktivister.
- Fokus
Regeringens politik måste genomsyras av att stärka skyddet för människor som riskerar livet för en bättre värld.
- Ansvar
Svenska företag och banker kan och bör ta ett större ansvar. De affärer som görs måste stärka människors rättigheter, inte bidra till att kränka dem.
Det är ett globalt misslyckande varje gång en person tystas, hotas eller mördas för att hen försökte göra världen till en bättre plats.
För att rädda världen måste vi först se till att försvara dem som kämpar för att rädda den.
Anna Lindenfors, generalsekreterare Amnesty i Sverige
Parul Sharma, Sverigechef Greenpeace
Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect