Att skiljas är att dö en smula.
Ibland är det nödvändigt. Men frågan är om det var det när det kommer till Svenska barnmorskeförbundet/Vårdförbundet.
Denna mörka novembermånad har Svenska barnmorskeförbundet, professionsförbundet som organiserar legitimerade barnmorskor, röstat ja till skilsmässa på sin förbundsstämma.
Det skulle vara att sticka under stol om vi sa att det inte svider. Men vad innebär en splittrad kår, och vem tjänar på det i längden? Svaret är arbetsgivaren.
Som förtroendevalda i Vårdförbundet har vi självklart en tolkning på varför det är bättre om vi är många tillsammans.
Och varför det är bättre att vi med gemensamma krafter driver de frågor som rör samtliga fyra professioner i Vårdförbundet, till exempel arbetsmiljön.
Men vi driver också specifika professionsfrågor. Och de är oerhört viktiga. De driver vi bland annat genom det nationella barnmorskenätverk som finns i Vårdförbundet.
I lokal media skrivs det just nu mycket om vad Svenska barnmorskeförbundet anser att Vårdförbundet i Västerbotten inte har gjort, eller hanterat felaktigt. Men bilden beskrivs utifrån ett perspektiv, deras perspektiv, och är kanske något onyanserad.
Vad innebär en splittrad kår, och vem tjänar på det i längden? Svaret är arbetsgivaren.
När det gäller måltidsuppehåll anser vi i Vårdförbundet att det är fel när arbetsgivaren slimmar organisation så mycket att det inte finns bemanning nog för att kunna ta rast. En barnmorska i ett aktivt skede av en förlossning, som inte kan ta ut rast, ska ha kvalificerad övertid i stället för en symbolisk summa liknande den vid måltidsuppehåll.
Det är en väsentlig skillnad. I längden ger det hälsosammare arbetstider och en säkrare vård.
Vårdförbundet i Västerbotten har lagt ner mycket tid och energi på att stötta och hjälpa barnmorskorna i deras tuffa och utsatta situation. Vi behöver inte backa bandet särskilt långt för att minnas hur sommarsemestern kollektivt skulle dras in, och maximalt tre veckors sommarsemester skulle erbjudas.
Vårdförbundet förhandlade och tvistade och ett stort skadestånd utgick till alla drabbade. Vad gäller löneavtalet 2017–2018 så fick barnmorskorna i Västerbotten den största löneökningen i Sverige. Så visst svider det att behöva läsa, och få höra, att Vårdförbundet inte lyssnar till barnmorskorna och att de därför nu väljer att lämna förbundet.
Vi vill här passa på att säga att alla barnmorskor även fortsättningsvis kommer att vara en stor och viktig del av Vårdförbundet.
Vi kommer att fortsätta driva era, och de övriga tre professionernas frågor på allra bästa sätt. Vi kommer att fortsätta teckna bra kollektivavtal, vi kommer att bevaka er arbetsmiljö, vi kommer att se till att arbetstiderna ger möjlighet till vila och återhämtning. Vi kommer inte att ge oss i lönefrågan och vi hoppas att vi tillsammans kan påverka villkoren så att de blir ännu bättre.
För en sak är säker är; vi nöjer oss aldrig.
En annan sak som är säker är att ensam är inte stark. En splittring banar inte vägen för bättre villkor, en splittring gör oss inte starkare.
Jenny Olsson, ordförande Vårdförbundet i Västerbotten
Catrin Johansson, förbundsstyrelseledamot Vårdförbundet och ledamot Vårdförbundet i Västerbotten