Vi får aldrig glömma Förintelsen

Debatt. Vikten av att hålla minnet av Förintelsen vid liv har förmodligen aldrig varit större. En undersökning som EU-kommissionen låtit göra visar att av 28 000 tillfrågade i EU:s medlemsstater anser 40 procent att Förintelseförnekelse och antisemitism inte är ett problem.

Foto: APN/TT

Politik2019-01-27 07:46
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

I dag uppmärksammar vi det som vi aldrig får glömma.

Den 27 januari 1945 befriade ryska styrkor de sista fångarna från dödslägret Auschwitz-Birkenau i Polen.

Förintelsens minnesdag påminner oss om en av de mörkaste stunderna i mänsklighetens historia, och ger oss möjlighet att reflektera över den tid vi lever i.

Vi minns Förintelsens offer. De som nazisterna skickade till koncentrationslägren, de som blev förföljda, de som tvingades fly, de som lyckades överleva – men med ärr som förs vidare genom generationerna.

Jag skänker en tacksamhetens tanke till de många överlevare som har förmått, och som fortfarande förmår och orkar berätta om sina upplevelser.

Deras vittnesmål blir allt viktigare när antalet överlevare blir färre.

Vikten av att hålla minnet av Förintelsen vid liv har förmodligen aldrig varit större. En undersökning som EU-kommissionen låtit göra visar att av 28 000 tillfrågade i EU:s medlemsstater anser 40 procent att Förintelseförnekelse och antisemitism inte är ett problem.

Sverige sticker förvisso ut positivt i rapporten, men att 20 procent av svenskarna inte anser att antisemitism är ett problem visar hur utsatta judar är också i Sverige.

Antisemitismen tar sig aggressiva och hotfulla uttryck. Attacken mot synagogan i Göteborg, med brandbomber, under en pågående fest för ungdomar är ett exempel. Demonstrationer mot Israel, som inte sällan präglas av uppenbart antisemitiska budskap, är ett annat.

EU-kommissionens undersökningen visar föga förvånande att den judiska befolkningen ser antisemitismen som ett större problem än den icke-judiska.

Det förmodligen bästa du kan göra, för att minska antisemitismen i dag och hålla minnet av Förintelsen vid liv, är att läsa en bok.

Alla berättelser är nödvändiga för att säkerställa att framtida generationer får kunskap och förstår.

En ögonvittnesskildring som jag återkommer till är Mietek Grochers bok ”Jag överlevde”. Under 40 års tid berättade han outtröttligt för mig, och för tusentals andra skolelever runt om i landet, om sina upplevelser i Warszawas getto och nio koncentrationsläger. Han gick bort för två år sedan – 91 år gammal.

Förintelsens minnesdag påminner oss om människans mörkaste vrår och ett Europa präglat av hat, våld och förödelse.

Det är tack och lov ett annat Europa än det vi lever i i dag. Men efter att ha jobbat för frihet i Europa i 15 år så vet jag att vi får aldrig ta friheten för given.

Christofer Fjellner (M), Europaparlamentariker