Vid årsskiftet blir FN:s barnkonvention svensk lag.
Det är efterlängtat och välkommet.
I Sverige antogs barnkonventionen 1990. Våra barn har rätt att bli behandlade med respekt, att få komma till tals och skyddas mot våld och övergrepp. 196 länder har ratificerat konventionen. I Sverige är det barnombudsmannen (BO) som ska företräda barns och ungas rättigheter och bevaka att barnkonventionen efterlevs.
Barnkonventionens grundprinciper är att varje barn har samma rättigheter och lika värde (artikel 2), att barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn (artikel 3), att varje barn har rätt till liv och utveckling (artikel 6) och att varje barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad (artikel 12).
Trots att barnkonventionen varit ratificerad i Sverige sedan 1990 brister det i många fall kring tillämpningen.
De 42 första artiklarna kommer att inkorporeras i svensk lag. De handlar om barns rättigheter.
Riksdagen beslutade redan i december 2010 om en strategi för att stärka barnets rättigheter. Ett led i att på sikt göra barnkonventionen till svensk lag.
Trots att barnkonventionen varit ratificerad sedan 1990, trots att riksdagen klubbade en strategi 2010, och trots att socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade stärktes genom att förtydliga barnperspektivet så brister det i många fall kring tillämpningen.
Det finns brister kring hur socialtjänsten involverar barnet i sina beslut när det till exempel gäller placeringar och utredningar kring vård och boende. Det finns brister i hur våra domstolar beaktar barnets rättigheter. Vilket fokus har kommunpolitiker när de fattar sina beslut? Ställer de sig frågan: hur påverkar beslutet barnen i vår kommun?
Frågorna är många. Det kommer de att vara även sedan barnkonventionen blivit svensk lag.
Att förverkliga barnets rättigheter är ingenting som görs över en natt. Men jag är övertygad om att barnkonventionen som lag på sikt kommer att göra avtryck. Vi behöver bara titta på utvecklingen i Norge, som haft barnkonventionen som lag sedan 2003.
Lagen har stärkt barnets ställning. Konventionen fick mer uppmärksamhet efter införlivandet. Man har inom politiken börjat använda barnkonventionen som politiskt verktyg och det har kommit flera vägledande domar. Implementerandet av barnkonvention har i Norge också fått stor betydelse inom migrationsrätten, där man nu främst tittar på om barnets bästa varit i fokus.
Äntligen följer Sverige efter Norge.
Lite trist att det skulle behöva ta sådan tid, men nu är vi snart där.
Maria Lundqvist-Brömster, tidigare riksdagsledamot för Liberalerna