Tänk om all skog försvann

Debatt. Avskogningstakten ökar hela tiden enligt FN:s jordbruksorgan FAO. Om avskogningen fortsätter i den här takten kan det leda till att det nästan inte finns någon skog kvar 2030. Paradoxalt nog är det samma år som de globala målen för en hållbar utveckling ska vara uppfyllda.

Foto: Roland Johansson/TT

Politik2019-05-21 10:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Tänk dig att det inte fanns någon skog.

Ingen skog där du bor, ingen skog du kunde gå till för en svamputflykt.

Det är precis vad som håller på att hända i Uganda. Där har skogsarealen mer än halverats mellan 1990 och 2015.

Avskogningstakten ökar hela tiden enligt FN:s jordbruksorgan FAO. Om avskogningen fortsätter i den här takten kan det leda till att det nästan inte finns någon skog kvar 2030. Paradoxalt nog är det samma år som de globala målen för en hållbar utveckling ska vara uppfyllda.

I Sverige betyder skogen för de allra flesta rekreation, svampplockning och naturupplevelser. Skogen har också genom alla tider varit en källa till välstånd.

I Uganda och i många andra länder bidrar skogen till människors välfärd. Här hämtar man ved och foder till djuren, byggnadsmaterial och frukt.

Träd kan bidra till att utarmade jordar återfår sin bördighet. Om träd planteras tillsammans med grödor – så kallad agroforestry – kan detta leda till ökade skördar och en mer varierad kost. Träden binder också koldioxid, vilket bidrar till att förhindra klimatförändringarna och dess förödande effekter.

På så sätt bidrar agroforestry till flera av de globala målen för en hållbar utveckling. Det hjälper människor att ta sig ur fattigdom, bekämpar hunger och klimatförändringar, och bidrar till att hållbart nyttja och bevara biologisk mångfald.

I samband med Internationella skogsdagen planterade Vi-skogen tillsammans med partnerorganisationer 28 000 träd i Uganda. Det är ett viktigt steg i kampen mot avskogningen, och ett mäktigt bevis på att det går att göra någonting om man jobbar tillsammans.

Och du kan hjälpa till.

- Tänk på vad du handlar. Avskogning som påverkas av svensk konsumtion orsakas av till exempel palmolja från Sydostasien. Försök att handla produkter som inte leder till avskogning, till exempel miljömärkt skuggkaffe som odlats i agroforestrysystem.

- Värna skogen där du bor. Träd i naturskog eller i hållbart skogsbruk är hem för en mängd insekter, svampar och djur och bidrar till att bevara den biologiska mångfalden. Träden binder också koldioxid vilket bidrar till att förhindra klimatförändringar.

Dessutom har forskning visat att det är bra för hälsan att gå i skogen.

Maria Schulz, internationell chef Vi-skogen