Ännu är det en lång väg att vandra till en jämställd värld, men varje steg framåt är en seger.
För en tid sedan godkände Europaparlamentet nya regler som kommer att förbättra möjligheterna för föräldrar och vårdare att kombinera arbets- och familjeliv.
De nya reglerna innebär att pappor, eller den motsvarande andra parten, får rätt till tio dagars ledighet i samband med födsel, med en ersättning som motsvarar sjukpenningen.
Det ska i alla medlemsländer införas individuell rätt till minst fyra månaders föräldraledighet, där två månader inte går föra över på den andra parten, samt rätt till fem arbetsdagars ledighet per år för att vårda svårt sjuka eller beroende anhöriga.
Arbetande föräldrar som har barn upp till åtta års ålder ska också ges rätt till bättre anpassade arbetsscheman genom exempelvis färre arbetstimmar eller mer flexibilitet.
Allt detta är vi redan vana vid här i Sverige. Vi ser det nästan som självklarheter, ett bevis på att all förändring man kämpar för leder till ett annat samhälle.
Eftersom de regler vi har i Sverige redan är bättre än så här kommer vi inte att påverkas nämnvärt. Men det är ett stort steg för jämställdhet och lika möjligheter i flera europeiska länder.
De här förändringarna kommer att hjälpa till med att tackla problemet med en underrepresentation av kvinnor på arbetsmarknaden och ge pappor större möjligheter att få mer tid med sina barn.
Det sägs ofta att Sverige är ett litet land och att vi därför är obetydliga. Det här är ett klart bevis på att så inte alls är fallet.
De socialdemokratiska ledamöterna i Europaparlamentet har jobbat stenhårt för att driva igenom de här frågorna.
Det gör mig stolt när jag tänker på att Sverige går i bräschen, och att Europa, tack vare vår representation, följer efter.
Vårt medlemskap i EU gör skillnad på riktigt.
Malin Berglund, ordförande Skellefteå S-kvinnor