Sverige har alltför länge haft en hög asylinvandring utan att ta ansvar för att de som kommer till vårt land blir en del av samhället.
Integrationsproblemen tar sig många skepnader: skolelever utan fullständiga betyg, arbetslöshet, flickor som förtrycks i sina egna hem och pojkar som utsätter andra jämnåriga för våldsbrott.
En avgörande insikt är att vi inte kommer att lyckas med integrationen om vi inte under lång tid framöver avsevärt minskar asylinvandringen.
Moderaternas förslag till den parlamentariska migrationsutredning som regeringen tillsatt är:
- Ett volymmål för asylinvandringen
Sverige bör införa ett volymmål för asylinvandring som innebär ett betydligt lägre mottagande än i dag. Sveriges asylmottagande ska inte överstiga nivåerna i Norge, Finland och Danmark. Det innebär 5 000–8 000 asylsökande per år. Det ska jämföras med dagens nivå på drygt 21 000. Vi talar alltså om en minskning med cirka 70 procent. Volymmålet ska fungera som ett kraftfullt styrmedel för invandringspolitiken. Om målet inte ser ut att nås krävs åtgärder.
- Tillfälliga uppehållstillstånd och ett stramt regelverk för familjeåterförening
Skyddsbehövande ska som regel beviljas tillfälliga uppehållstillstånd. Regelverket för familjeåterförening ska vara stramt. Det finns inget utrymme för nya skyddsgrunder. Skarpa försörjningskrav ska gälla.
– Ett förstärkt återvändande
I dag lever ett stort antal människor i Sverige som inte har rätt att vistas här. Det skapar skuggsamhällen som ofta präglas av social utsatthet och kriminalitet. Återvändandet av dem som fått nej på asylansökan måste effektiviseras.
- Uppvärdera det svenska medborgarskapet
Vägen till medborgarskap måste bli en viktig del av vägen in i det svenska samhället. Det handlar om förlängd tid för att kunna bli medborgare, och om krav på kunskaper i svenska och om Sverige. Det måste också bli möjligt att enligt folkrätten återkalla medborgarskap vid exempelvis terroristbrott.
- Kvalificering in i välfärden för alla nyanlända
De som kommer till Sverige bör i högre grad stegvis få rätt till olika bidrag och sociala förmåner, i takt med att man jobbar, betalar skatt och blir svensk medborgare. Det är både rimligt och rättvist.
En stram migrationspolitik är en förutsättning för att vi ska kunna lyckas med integrationen.
Vi måste återta kontrollen och se till att vi får ett humant mottagande där människor som har rätt att stanna här också kan välkomnas in i samhället – på riktigt.
Tobias Billström, riksdagsledamot från Malmö kommun, gruppledare för Moderaterna i riksdagen
Maria Malmer Stenergard (M), riksdagsledamot från Skåne län, migrationspolitisk talesperson
Edward Riedl (M), riksdagsledamot från Västerbottens län