Ska vi ha mer Sverige eller mer Bryssel i EU?

Debatt. Vi måste omedelbart börja arbeta för att rulla tillbaka lagstiftningsmandatet till vårt eget land och till våra egna folkvalda. EU ska fråntas beslutanderätten över nationella angelägenheter som exempelvis försvar, socialpolitik, skatt, straffrätt och arbetsmarknad.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2019-05-10 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

För mig har EU-frågan alltid varit viktig.

När jag för över 20 år sedan lämnade Moderat skolungdom för att i stället gå med i Sverigedemokraterna var EU-frågan helt avgörande.

Jag var starkt kritisk då och är, om möjligt, än mer kritisk i dag mot EU som det är uppbyggt.

Steg för steg har federalisternas mål om mer överstatlighet blivit verklighet.

Det finns flera anledningar till att vara skeptisk till denna utveckling. Dels står den i strid med min långsiktiga vision om ett Europa byggt på samarbete och frihandel mellan självständiga nationalstater. Dels undergräver den själva portalparagrafen i Regeringsformen – att ”all offentlig makt i Sverige utgår från folket”.

Maktöverföringen pågår för fullt i det fördolda. Drygt hälften av de ärenden som hanteras i någon av våra folkvalda lokala församlingar påverkas i någon grad av EU. Bryssel har med andra ord en direkt påverkan på vad som beslutas i din kommun. Detta utan någon större insikt om vilka lokala förhållanden eller förutsättningar som råder hos dig.

Steg för steg har federalisternas mål om mer överstatlighet blivit verklighet. Det finns flera anledningar till att vara skeptisk till denna utveckling.

Parallellt med denna demokratiska dränering pågår en pengarullning av sällan skådat slag. Enbart Västerbottens skattebetalare betalar mer än 568 miljoner kronor per år i EU-avgift. Pengar som i stället för att gå till en flyttcirkus mellan Bryssel och Strasbourg, politisk symbolpolitik och misslyckade strukturfonder kunde ha använts till att säkra barns trygghet och äldres välfärd.

Under mitt besök i Västerbotten den här veckan var mitt budskap att tiden är inne för att sätta stopp för detta.

Vi måste omedelbart börja arbeta för att rulla tillbaka lagstiftningsmandatet till vårt eget land och till våra egna folkvalda. EU ska fråntas beslutanderätten över nationella angelägenheter som exempelvis försvar, socialpolitik, skatt, straffrätt och arbetsmarknad. Vi kommer dessutom att kämpa för en stärkt vetorätt och en demokratiserad lagstiftningsprocess.

Alla dessa delar är var för sig, och tillsammans, av central betydelse i arbetet med att stoppa den krypande maktöverföringen som pågår.

Vårt Europa är en plats där hårt jobbande människors slit och arbete respekteras. Ett Europa där varje skattekrona vårdas ansvarsfullt och där slöseri och korruption motarbetas.

De vänsterliberala partierna bejakar dock inte denna princip utan försöker i stället att likställa EU med Sveriges enda hopp.

Så är det naturligtvis inte. Genom starka, självständiga nationalstater ges vi i själva verket större förutsättningar till ett framtida konstruktivt samarbete länder emellan. Handel, terrorbekämpning via koordinerade underrättelsetjänstaktioner, polisiära insatser och en effektiv miljöpolitik är några exempel.

När Sverige tydliggör sin position inom dessa områden får vi inte vara naiva eller för snälla. Vi måste gå in i förhandlingarna med ett stort självförtroende och med förhållningssättet att värna och skydda svenska medborgares sociala, kulturella och ekonomiska rättigheter. Ett första steg är att reformera EU inifrån.

Ska vi ha mer av Bryssel, eller av Sverige? Valet är ditt.

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna