Självklart ska det lysa där människor bor

Debatt. Alliansen har tydliga ambitioner. Vi vill öka investeringstakten för att snabbare kunna åstadkomma nya, moderna, energisnåla och klimatvänliga belysningsanläggningar på Skellefteås landsbygd. Vi kommer också på ett konstruktivt sätt att medverka till att ändra tillämpningsreglerna för att möjliggöra denna förnyelse.

Foto: Heiko Junge/NTB scanpix/TT

Politik2019-03-06 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Hösten 2017 tog kommunfullmäktige i Skellefteå beslut om reviderade regler för kommunens vägbelysning utom detaljplanelagt område och hur dessa regler ska tillämpas.

Bakgrunden var en flerårig debatt om den nedsläckning av belysningsanläggningar som följde av de gamla reglerna. Den samlade oppositionen krävde också i en motion att reglerna reviderades.

Beslutet som fattades var en politisk kompromiss. Inför valet 2018 lovade Alliansen att reglerna skulle ses över om principen, att det ska lysa där människor bor, inte efterlevdes.

Alliansen lovade också att öka investeringstakten för att snabbare möjliggöra byten till moderna, energisnåla och klimatvänliga armaturer.

Den senaste tiden har reglerna kring belysningen på landsbygden återigen gett upphov till debatt. Renoveringsbehovet är skriande och berör stora delar av belysningsanläggningarna. I fokus för debatten står den så kallade 40/60-regeln, där byarna ska stå för 40 procent av kostnaden.

En strikt tillämplig av denna gamla regel skulle komplicera, i vissa fall omöjliggöra, mycket av den nödvändiga förnyelsen.

En strikt tillämplig av denna gamla regel skulle komplicera, i vissa fall omöjliggöra, mycket av den nödvändiga förnyelsen. Att den politiska majoriteten nu, efter stort tryck från de boende, vill ändra tillämpningsreglerna är bra. Alliansen instämmer i att tillämpningen måste ses över. Vi kommer på ett konstruktivt sätt att bidra i översynen av reglerna.

Alliansen står också fast vid löftet att öka investeringstakten för att snabbare åstadkomma nya, moderna, energisnåla och klimatvänliga belysningsanläggningar.

I den kommande investeringsbudgeten avsätter vi minst 15 miljoner kronor per år, de närmaste fyra åren, för att möjliggöra detta utbyte av vägbelysning. Det innebär att alla anläggningar som är runt 50 år, och som omfattas av kommunfullmäktiges regelverk, kan vara utbytta inom fyra år. I drifts- och underhållsbudgeten leder detta till positiva siffror redan inom de närmaste åtta åren.

För att kunna göra utbytet i denna takt vill vi att kommunen söker samarbeten och ingår partnerskap med de belysningsanläggningsleverantörer som ligger i framkant i utvecklingen.

Det finns flera kommuner som upprättat långtgående samarbeten med leverantörer och som på så sätt kunnat genomföra omfattande utbyten av gamla, energislukande och omoderna anläggningar. Leverantörer kan till exempel bidra med den kompetens som krävs för att möjliggöra snabbare förnyelse.

Att ta ansvar för belysningen på landsbygden är en principiellt viktig fråga ur flera perspektiv. Det handlar om sammanhållningen i vår kommun. Det är också en trygghetsfråga.

Investeringen i nya belysningsanläggningar är en besparing för miljön och i närtid också en besparing för den kommunala ekonomin. Moderna anläggningar möjliggör även bättre och mer flexibel användning av belysningen.

Alliansen har tydliga ambitioner. Vi vill öka investeringstakten för att snabbare kunna åstadkomma nya, moderna, energisnåla och klimatvänliga belysningsanläggningar på Skellefteås landsbygd.

Vi kommer också på ett konstruktivt sätt att medverka till att ändra tillämpningsreglerna för att möjliggöra denna förnyelse. För det ska lysa där människor bor.

Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd Skellefteå kommun

Carina Sundbom, gruppledare för Centerpartiet i Skellefteå

Christina Soldan, gruppledare för Liberalerna i Skellefteå

Charlotta Enqvist, gruppledare för Kristdemokraterna i Skellefteå