Människor som kämpar för en bättre värld hotas och mördas.
Regeringen och svenska företag kan bidra till en förändring.
Vi borde ta efter våra EU-grannars exempel och bidra till ett ansvarsfullt näringsliv där mänskliga rättigheter är en del av affären.
Sverige har på nytt öppnat en ambassad i Filippinerna och arbetar för svenska investeringar och ökad handel. Det här året öppnar Ikea sitt första varuhus i landet.
Ekonomin i Filippinerna är som i många andra länder i Asien på tillväxt. Denna utveckling kan vara positiv, men ökad konsumtion kräver också ökad tillgång på vatten, skog och jordbruksmark. Vi har mött människor som hamnat i kläm för tillväxten i megastaden Manila. De vräks från sin mark och sina hem för att ge plats åt shoppingmall och kontorsbyggnader.
De som protesterar hotas eller i värsta fall mördas.
Våra möten är dessvärre bara ett symptom på en allvarlig situation. Utrymmet för civilsamhället krymper snabbt. Kritiska röster hotas och tystas. Enligt organisationen Global Witness dödades förra året 30 mark- och miljöförsvarare i Filippinerna, som därmed gick om Brasilien i statistiken som det farligaste landet i världen för mark- och miljöförsvarare.
Vi har även träffat beslutsfattare, människorättsförsvarare och svenska företag i Filippinerna. Vi har poängterat vikten av demokrati och mänskliga rättigheter för en hållbar utveckling.
Rättigheterna gäller alla, bönder på landsbygden, människor i slumområden och medelklassen i städerna.
Det är av yttersta vikt att svenska företag som vill investera och verka i länder som Filippinerna också är medvetna om problem i samhället, och arbetar för att bidra till lösningar. Hur företag bedriver sin verksamhet spelar en avgörande roll för miljontals människor, och är en förutsättning för att nå de globala målen till 2030.
Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, vill inleda en ”demokratioffensiv” genom det svenska utvecklingssamarbetet. Att utreda behovet av en lag för ”Human rights due diligence”, som gör företag ansvarigt för att göra en analys av hur man hanterar potentiella människorättsrisker, borde vara en central del i demokratisatsningen.
I Frankrike och i Storbritannien finns lagstiftning redan på plats. Även Finlands regering har nyligen förbundit sig att införa sådan lagstiftning.
Filippinerna är bara ett av många länder som kan bryta sin våldsamma bana. Svenska företag måste se till att stärka människors rättigheter via sina investeringar, leverantörer, dotterbolag och andra intressen. Mänskliga rättigheter ska inte bara vara värdeord i en årsredovisning, utan en del av affären.
Tommy Ohlström, ordförande Kooperativa Förbundet (KF)
Lotta Folkesson, styrelseledamot Lantbrukarnas Riksförbund (LRF)
Anders Lago, ordförande HSB
Erica Lundgren, vd OK Västerbotten
Helen Persson, medlemschef Konsumentföreningen Stockholm
Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect