Maria Marklund (S) slutar som kommunalråd i Skellefteå.
Den 23 mars ska partiet besluta vem som tar över efter henne.
Nu har Socialdemokraterna en gyllene chans att visa kommuninvånarna att de inte är en sluten och hemlig klubb. Det är dags att Skellefteås största parti öppnar sig.
Efter valet 1942 nådde Socialdemokraterna för första gången egen majoritet i dåvarande Skellefteå stadsfullmäktige. Trots kommunsammanslagningar, regeringsskiften och växlingar mellan goda och dåliga tider har partiet kunnat behålla greppet om politiken i kommunen.
Endast två mandatperioder under denna tid har de tappat den egna majoriteten, just nu är det så. S fick bara drygt 44 procent av rösterna i senaste valet, men turligt för dem är Vänsterpartiet villigt att fylla ut med de mandat som saknas. I utbyte verkar vänsterns företrädare nöja sig med några tunga arvoderade poster. I sakpolitiken har Vänsterpartiet inte satt några spår.
Det är alla kommuninvånares angelägenhet att vem som tar över.
Uppenbart är att Socialdemokraterna dominerar Skellefteås politik och är en mycket viktig faktor för hur kommunen kan utvecklas.
Som dominerande parti har de haft en tendens att i första hand fokusera på partidisciplin framför öppen diskussion. Ytterst få socialdemokrater syns eller hörs i samhällsdebatten i Skellefteå. Nästan ingen skriver debattartiklar i tidningen, få yttrar sig i kommunfullmäktige och på sociala medier lyser socialdemokratiska företrädare med sin frånvaro i diskussioner om samhällsfrågor.
Diskussioner sköts internt, utåt visar de enad front.
Detta slutna parti har länge haft ett recept för hur makten ska behållas och Skellefteå ska styras. Men man behöver inte vara ett geni för att inse att den politiska utveckling som skett i riket också kommer påverka Skellefteå. Medicinen mot populism och intolerans heter saklighet och vidsynthet.
Socialdemokraterna har chansen att ta ett första steg i en öppnare riktning genom en öppnare process i valet av nytt kommunalråd.
Maria Marklund är kommunstyrelsens andre vice ordförande, kommunpolitikens näst högste ledare efter Lorents Burman (S). Det är alla kommuninvånares angelägenhet att vem som tar över.
Nej, partiet ska inte kasta sina interna processer över ända. Partistadgar ska följas och det är arbetarekommunens årsmöte som till sist har makten. Men inget hindrar att partiet bjuder in fler att tycka till. Låt oss få veta vilka kandidaterna är, låt oss få höra dem debattera viktiga ämnen, låt Skellefteborna få ställa frågor till dem.
I Skellefteå vill vi ge idéerna plats. Det borde Socialdemokraterna också göra.
Andreas Westerberg, fil lic, ämneslärare och tidigare liberal kommunpolitiker