Revisorernas kritik är relevant. Det finns mycket i övrigt att önska av Region Västerbottens miljöarbete.
Men kunskapen och viljan finns. Nu ska vi växla upp till handling.
I årsbokslutet för 2018 lämnar Region Västerbottens revision kritik mot Västerbottens läns landstings miljöarbete. Kritiken handlar om att regionstyrelsen (tidigare landstingsstyrelsen) inte har tillräcklig styrning, uppföljning och kontroll av det systematiska miljöarbetet.
Som miljöpartist tackar jag för kritiken och kavlar upp ärmarna.
Det är väldigt påtagligt sedan i somras. Först torka, sedan undersökningarna inför valet, som visade på medborgarnas oro för klimatet, sedan flygskattdebatten, som har resulterat i att tusentals människor i Sverige gjort ett aktivt val att flyga mindre. Och så klart Greta Thunberg. Och den svallvåg av klimatdemonstrationer hon åstadkommit världen över.
Det har lett till att klimatfrågan äntligen har kommit upp på den politiska agendan.
Men det är inte gott nog. Det som skapar förändring är handling och kopplingen mellan medvetenhet och handling kan vara milslång. Alla partier, på alla nivåer i Sverige, håller med om att miljön och klimatet är viktigt, men inget annat parti än Miljöpartiet agerar utifrån att frågan har högsta prioritet.
Folkhälsoinstitutet har räknat ut att cirka 700 personer i Sverige dog i förtid på grund av sommarens höga temperaturer.
Och nu ser vi konsekvenserna av att vi inte har fått tillräcklig uppbackning tidigare.
Ett exempel är ökad ohälsa. Hjärt-kärlsjukdom, luftvägssjukdom, infektionssjukdomar och psykisk ohälsa är exempel på några av de hälsoproblem som har samband med klimatförändringarna i Europa. Det här konstaterar Maria Nilsson, docent vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet.
Det här händer nu. Folkhälsoinstitutet räknade ut att cirka 700 personer i Sverige dog i förtid på grund av sommarens höga temperaturer. Förhöjda temperaturer kan påverka effekten av medicinering, men också rubba ekosystemet, vilket i sin tur påverkar växter som ska rena vår luft och bin som ska pollinera våra grödor.
Dessutom ökar vårt välmående när vi befinner oss i naturen.
Vi är många som bidrar genom att sopsortera, använda kollektivtrafik och äta vegetariskt ett par gånger i veckan. Det är viktigt men enbart individuella insatser löser inte klimatproblemen.
Det krävs övertygade politiker på internationell, nationell, regional och lokal nivå som vågar ta de besluts som vår planet kräver. Det en kommun gör kan en annan ta efter. Det en region gör inspirerar nästa. På nationell nivå tittar just nu Norge och Danmark på Sveriges samtyckeslag, inom några år kommer vi inte att begripa hur vi kunnat vara utan den.
Strävan efter att vara ledande inom miljö, klimat och inom arbetet med mänskliga rättigheter är viktigare än några andra områden.
Region Västerbotten är i dag långt ifrån ledande inom miljöarbetet, men vi har utan tvekan kunskaperna, viljan och resurserna att komma dit.
Just nu gås mål igenom, resurser struktureras och kunskap inventeras.
Med ett gott miljöarbete sparar vi pengar, men framför allt mänskligt lidande.
Emma Lindqvist (MP), regionråd Region Västerbotten med ansvar för miljö, klimat och hållbarhet