Politiken behöver visa vägen

Krönika. Sverige har som mål att bli världens första fossilfria välfärdsnation. I Skellefteå finns det många invånare, företag och organisationer som vill bidra. Kommunen kan fungera som ett nav i det arbetet och bidra med en demokratisk grund. Nu är det dags att göra en plan för detta.

Foto: Neil Armstrong/NASA/AP Photo/TT

Politik2020-02-11 06:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Äntligen är den här: Skellefteå kommuns miljö- och klimatprogram.

En plan för hur kommunen ska ställa om.

Det viktigaste i förslaget är målsättningen att minska utsläppen med 85 procent jämfört med nuvarande nivåer. Nämnder och kommunala bolag ska redovisa hur arbetet med detta går varje år. Det kommer att ge miljö- och klimatfrågorna högre prioritet.

Förslaget är inriktat på kommunens egna verksamheter. Det kan vara en bra början. Nästa steg bör bli att ta fram en plan för att ställa om hela Skellefteå kommun som geografiskt område.

Kommunen är medborgarnas verktyg för att genom demokratiska val påverka samhällsutvecklingen.

Tillsammans kan vi åstadkomma förändringar som vore omöjliga för enskilda och de flesta företag att genomföra på egen hand.

Ibland jämförs omställningen med USA:s satsning på att hinna före Sovjetunionen och bli först med en människa på månen.

Det här årtiondet behöver politiken trycka på och skapa förutsättningar för den omställning som behövs, enligt Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. Den offentliga sektorn har ofta en nyckelroll för samhällsutvecklingen genom att våga satsa på projekt som verkar riskfyllda på kort sikt, men som kan ge mycket tillbaka till samhället på längre.

Ibland jämförs omställningen till ett fossilfritt samhälle med USA:s satsning på att hinna före Sovjetunionen och bli först med att skicka en människa till månen.

Projektet krävde enorma investeringar, men gav också upphov till nya innovationer och teknikutveckling som hela samhället hade nytta av. Lättare andningsmasker för räddningstjänsten och reningsteknik som lade grunden för luftkonditioneringen är ett par exempel.

När Sverige bytte från vänster- till högertrafik var det ett enormt projekt som gav Sverige en ledande position inom utveckling och forskning kring trafiksäkerhet.

Tysklands projekt för att byta ut kärnkraft och kol mot förnybar energi har fått både ris och ros. Men den har bidragit till att sänka produktionskostnaderna för förnybar energi och gjort den tillgänglig för fler. Tyskland har fått industrierna med sig och enkätstudier visar att omställningen även har en stor del av folkets stöd.

Sverige har som mål att bli världens första fossilfria välfärdsnation. I Skellefteå finns det många invånare, företag och organisationer som vill bidra.

Kommunen kan fungera som ett nav i det arbetet och bidra med en demokratisk grund. Nu är det dags att göra en plan för detta.

Linnea Öhman, språkrör för Miljöpartiet i Skellefteå