Oavsett storlek kan kommuner lyckas med arbetsmarknadsintegration av flyktingar

Debatt. Kommunernas utmaningar skiljer sig åt – men behovet av att korta tiden till arbete för flyktingar är stor i hela Sverige. Med lärdomar från Fores rapport ”Integration i hela Sverige – från asyl till arbete” bör beslutsfattare runt om i landet rikta offentliga resurser till insatser som ökar sannolikheten för gruppen att komma i arbete.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2020-01-02 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Det finns en ensidig bild av att mindre kommuner har sämre förutsättningar för en lyckad arbetsmarknadsintegration av flyktingar.

Fores rapport ”Integration i hela Sverige – från asyl till arbete” visar att alla typer av kommuner kan lyckas med att få flyktingar i arbete – oavsett befolkningsmängd och befolkningstäthet.

Det stämmer att mindre kommuner ofta kämpar med en minskande och åldrande befolkning och svårigheter att finansiera kommunala åtaganden. Vikten av att få fler i arbete är således stor.

Enligt en ny studie av Sveriges kommuner och deras integrationsarbete ser vi tre centrala faktorer som påverkar flyktingars chanser till jobb:

- Utbildningsnivå är avgörande

Personer med gymnasieexamen har omkring 40 procent större chans att komma i arbete än de som endast gått ut grundskolan. Effekten av en gymnasieutbildning är således stor, vilket motiverar fortsatta satsningar på att så många som möjligt i målgruppen ska ta gymnasieexamen.

Mindre kommuner kämpar ofta med en minskande och åldrande befolkning och svårigheter att finansiera kommunala åtaganden.

- Individer som flyttar till en kommun där deras vuxna släktingar bor har mindre sannolikhet att komma i arbete

Två tänkbara förklaringar: antingen flyttar personerna till områden med sämre arbetsmarknad eller så kan flytten innebära att obetalt omvårdnadsarbete av släktingar sker på bekostnad av arbetsmarknadspotential.

- Offentlig sektor, främst vård och omsorg, är en viktig första arbetsgivare

Detsamma gäller för yrken inom hotell och restaurang samt bemanning. Att Arbetsförmedlingen utformar snabbspår, arbetsförlagd praktik och utbildning, som riktas mot just dessa branscher, är därför av fortsatt vikt.

Kommunernas utmaningar skiljer sig åt – men behovet av att korta tiden till arbete för flyktingar är stor i hela Sverige. Med lärdomar från rapporten bör beslutsfattare runt om i landet rikta offentliga resurser till insatser som ökar sannolikheten för gruppen att komma i arbete.

Kommunen och Arbetsförmedlingen är inte heller ensamma i integrationsarbetet. Väl fungerande integration bygger på ett delat ansvar. Vi uppmuntrar företag att dra sitt strå till stacken, antingen själva eller tillsammans med det offentliga och det civila samhället, och visa att vi tillsammans kan bidra till en förbättrad integration.

Under våren kommer Fores att lansera projektet ”Integration – det delade ansvaret” med fokus på lärdomar från Sveriges kommuner.

Fotnot: Med flyktingar avses i det här fallet personer som har beviljats asyl i Sverige mellan 2000 och 2012, och som vi följt fram till fram till 2017.

Karl Wennberg, professor i företagsekonomi vid Linköpings Universitet och Ratio

Oskar Adenfelt, biträdande programchef migration och integration Fores