Nu har partiledarstriden i Liberalerna startat

Krönika. Att Nyamko Sabuni redan nu ger sig tillkänna som partiledarkandidat lär glädja högerfalangen inom partiet, de som anser att Liberalernas politiska hemvist är till höger, inte till vänster i en socialdemokratiskt ledd regering.

Nyamko Sabuni kandiderar till posten som partiledare i Liberalerna.

Nyamko Sabuni kandiderar till posten som partiledare i Liberalerna.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Politik2019-04-11 14:29
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
Nyamko Sabuni kandiderar till posten som partiledare i Liberalerna.

– Jag vill …

Först med att räcka upp handen i racet mot den vakanta partiledarposten i Liberalerna blev Nyamko Sabuni; riksdagsledamot 2002–2006, integrationsminister i Fredrik Reinfeldts första alliansregering och sedan jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister. Hon lämnade på egen begäran regeringen och sin riksdagsplats i januari 2013.

Att pr-konsulten Nyamko Sabuni kan reklambranschen märktes när kandidaturen lanserades. Den var ”tajmad och klar in i minsta detalj”, som en viss hr Jönsson hade uttryckt det. Presskonferens i samband med ett studiebesök bland nystartade företag i Stockholm, en stort uppslagen debattartikel i Liberalernas tidning Nu och intervjuer i tidskrifterna Kvartal och Fokus.

Lite generaliserande kan man säga att Sabuni stöds av dem som var emot januariavtalet, Ullenhag av dem som var för.

Att Nyamko Sabuni redan nu ger sig tillkänna som partiledarkandidat lär glädja högerfalangen inom partiet, de som anser att Liberalernas politiska hemvist är till höger, inte till vänster i en socialdemokratiskt ledd regering. Bland dem som stöder hennes kandidatur återfinns Allan Widman, försvarspolitisk talesperson, och riksdagsledamöterna Mats Persson och Gulan Avci.

Att Nyamko Sabuni redan nu ger sig tillkänna som partiledarkandidat sätter också press på den gruppering inom partiet som står bakom januariöverenskommelsen och det blocköverskridande samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Men det sätter också press på partiets interna favorit Erik Ullenhag, sedan 2016 Sveriges ambassadör i Jordanien.

Hittills har Erik Ullenhag valt att hålla en låg profil. Ingen vet om han tänker kandidera, kanske har han inte ens själv bestämt sig. Men väljer Ullenhag, som tillhör den socialliberala delen av partiet, att ställa upp minskar Nyamko Sabunis chanser högst väsentligt.

Lite generaliserande kan man säga att Sabuni stöds av dem som var emot januariavtalet, Ullenhag av dem som var för. Att Liberalerna med bred marginal valde Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet framför Moderaterna och Kristdemokraterna är en tydlig indikation på vartåt det lutar om Erik Ullenhag skulle vara intresserad av att lämna diplomatlivet och ta över ett krisdrabbat parti efter Jan Björklund. Men just nu är det alltså ingen som vet om han ens tänker kandidera.

Att ingen vet är naturligtvis ett problem. Ett annat problem är att det inte finns en uppsjö av kandidater till partiledarposten, ej heller någon självklar kronprins/kronprinsessa. Birgitta Ohlsson meddelande tidigt att hon inte ställer upp som partiledarkandidat. Samma besked kom från EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström som lämnar politiken när uppdraget i Europa är över.

Starkaste namnet bakom Nyamko Sabuni/Erik Ullenhag lär i dagsläget vara Kristianstadspolitikern Christer Nylander, som förts fram av Liberalernas största länsförbund, Stockholms län.

Fortsättning följer …