Nej, SD är inget ytterlighetsparti i EU-frågor

Replik. Att eftersträva ett tryggt och fungerande samhälle, där makten ligger så nära det svenska folket som möjligt, är som var och en förstår inte någon extrem åsikt. Ett ”ytterkantsparti” skulle snarare arbeta för att göra EU till en federation, och därmed avskaffa Sverige som nationalstat.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2019-03-03 07:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Replik på Christina Soldans (gruppledare för Liberalerna i Skellefteå) och Said Abdus, L (kandidat till Europaparlamentet, tidigare riksdagsledamot) debattartikel ”En röst på swexit är en röst på färre arbetstillfällen” publicerad i Norran och på norran.se måndagen den 18 februari 2019.

I en fantasifull och dystopisk debattartikel målar Christina Soldan, Liberalernas gruppledare i Skellefteå, och Said Abdu, en av partiets toppkandidater till EU-parlamentsvalet, upp en bild av ett Västerbotten och ett Sverige i fritt fall. Skrämselpropagandan utgår från vad som skulle hända vid ett swexit, en fråga som i dag inte drivs av något riksdagsparti.

Skribenterna hänvisar i sina teoretiska räkneexempel till rapporten ”Varning för swexit”, men glömmer av någon anledning att redovisa att det är en partipamflett, publicerad av Liberalerna själva.

Att eftersträva ett tryggt och fungerande samhälle, där makten ligger så nära det svenska folket som möjligt, är som var och en förstår inte någon extrem åsikt. Ett ”ytterkantsparti” skulle snarare arbeta för att göra EU till en federation, och därmed avskaffa Sverige som nationalstat.

Ett sådant parti skulle vilja flytta makten längre från Sverige och låta EU beskatta svenska medborgare. Ett sådant parti skulle låta flera beslut rörande svenska lagar och territorium fattas av exempelvis franska, italienska och ungerska politiker. Märkligt nog är allt detta precis vad Liberalerna beslutade om under sina landsdagar 2017.

Låt oss i stället ge en nykter och sansad bild av hur Sverigedemokraterna vill reformera EU inifrån, om vi får förtroendet av svenska folket i valet till Europaparlamentet.

Sverige är ett litet och exportberoende land, och tvärtemot vad Christina Soldan och Said Abdu påstår är Sverigedemokraterna starka förespråkare av frihandel och vill ha ett fortsatt europeiskt samarbete med fri rörlighet av varor, tjänster, kapital och arbetskraft.

Vi vill både upprätthålla och stärka det yttre gemensamma gränsskyddet och samarbeta i frågor som inte går att lösa med endast nationella åtgärder, exempelvis miljö- och klimatpolitik. Vi ser ett självklart fortsatt utbyte mellan underrättelsetjänster och vid polisiära gemensamt förankrade operationer där internationell koordinering behövs.

Vad våra reformer främst handlar om är att flytta tillbaka makten till svenska medborgare, att dra ner på den till viss del korrupta EU-byråkratin och att minska klåfingriga EU-politikers ingrepp i frågor som bör underordnas nationellt självbestämmande.

Vi vill exempelvis att beslut gällande social- och arbetsmarknadspolitik – som lönevillkor, anställningstrygghet och föräldraförsäkring – ska fattas av folkvalda svenska politiker i Stockholm, inte av EU-politiker i Bryssel. Det gäller även frågor som rör utrikes-, försvars-, skatte- och kriminalpolitik.

Vi vänder oss också mot den alltjämt ökande EU-avgiften som Sverige betalar årligen. En avgift som beräknas stiga med drygt 15 miljarder kronor per år. Samma avgift täcker nästan den årliga kostnaden för hela den svenska polisen – 20 miljarder kronor – eller motsvarar ungefär 3 750 välbetalda undersköterskor.

All politik handlar om resursfördelning och prioriteringar. Vi sverigedemokrater anser att de femton miljarderna skulle kunna göra betydligt mer nytta inom svensk välfärd än i Bryssel.

Jessica Stegrud (SD), kandidat till Europaparlamentet

Jonas M Andersson (SD), riksdagsledamot Västerbottens län

En röst på Swexit är en röst på färre arbetstillfällen