Den rödgröna politiska majoriteten i Region Västerbotten tycks tro att de vunnit på Lotto nu när det kommer lite mer resurser i form av en ny skatteutjämning.
Men de underliggande problemen kvarstår. Och även pengar från en lottovinst tar så småningom slut om man varje månad använder mer än vad som kommer in.
Under de senaste åren har regionen byggt upp ett samlat underskott i sjukvården på nästan två miljarder kronor. En fullkomligt ohållbar situation.
Vi i Alliansen anser att den rödgröna majoriteten under lång tid valt att skjuta problemen framför sig. Vi menar att åtgärder inom en rad olika sektorer är direkt avgörande för länet.
Regionen måste uppfattas som en attraktiv arbetsgivare. Fortbildning ska vara en självklarhet. Det måste finnas karriärvägar för alla yrkesgrupper med koppling till sjukvården. Vi vill satsa på fler platser för allmän- och specialisttjänstgöring för läkare, vidareutbildning och akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor samt specialisttjänstblock inom folktandvården.
Vi i Alliansen har presenterat förslag på reformer och prioriteringar för att vända utvecklingen. Det råder ingen tvekan om att det krävs kraftfulla åtgärder för att vända den.
Vi vill genomföra en primärvårdsreform med riktade satsningar på hälsocentralerna och en omställning till en nära vård. En viktig del i detta är att införa en fast läkarkontakt med tillhörande vårdteam. En stärkt primärvård bidrar till bättre vård, bättre tillgänglighet och minskar onödiga och sjukhusvistelser.
Det räcker inte med en rödgrön majoritet som försöker släcka sina egna bränder efter 40 år av misskött arbete.
Vårt vidsträckta län innehåller stora glesbefolkade områden. Det ställer särskilda krav på hälso- och sjukvårdens utformning. Det behövs starka hälsocentraler och sjukstugor, ambulans, akutsjukvårdsplatser, mobila lösningar och distansöverbryggande teknik.
Hälsocentralernas öppettider behöver förlängas. Genom satsningar på primärvården kan akutmottagningarna avlastas och vården bli mer likvärdig. Digitala lösningar och hälsocentraler ska vara första linjens vård för de som inte har ett akut behov. Samarbetet mellan regionen och länets kommuner måste bli bättre. En fjärdedel av vården sker i kommunerna.
Den psykiska ohälsan ökar, inte minst bland barn och unga. Uteblivna satsningar på barn- och ungdomspsykiatrin har resulterat i att Västerbotten i dag tillhör de absolut sämsta regionerna i landet när det gäller tillgänglighet. Alliansen vill införa vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin för att möjliggöra att barn och unga med psykisk ohälsa får hjälp i tid.
Alliansen anser att vården ska organiseras kring patientens unika behov, med vårdkedjor som håller ihop för att undvika dyra lösningar med sämre kvalitet för patienten.
Detta är alla utmaningar som kräver omgående åtgärder.
I den reviderade budget som regionfullmäktige ska ta ställning till föreslår vi fler AT- och ST-platser, en riktad satsning på att korta vårdköerna, en nära vård-reform, en personalsatsning på stärkta karriärvägar och en reform av primärvården och hälsovalets utformning för att göra den mer tillgänglig.
Vi vill göra besparingar på bland annat konsultkostnader, en minskning av centrala anslag, minskade lokalytor och bättre samordning av sjukresor och färdtjänst.
På intäktssidan föreslås slopad slutenvårdsrabatt och ett införande av avgifter för patienter som inte avbokar sitt sjukvårdsbesök. Utöver detta sker även några andra besparingar.
Det krävs politisk förändringskraft och ett tydligt ledarskap med en vilja att utveckla och förbättra sjukvården.
Det räcker inte med en rödgrön majoritet som försöker släcka sina egna bränder efter 40 år av misskött arbete.
Nicklas Sandström (M), oppositionsråd Region Västerbotten
Ewa-May Karlsson, gruppledare för Centerpartiet i Region Västerbotten
Carin Hasslow, gruppledare för Liberalerna i Region Västerbotten
Hans-Inge Smetana, gruppledare för Kristdemokraterna i Region Västerbotten