Den engelska eremiten och mystikern Julian av Norwich, född omkring 1342, död efter 1416, spikade inte upp några teser på någon kyrkport.
Om hon överhuvudtaget spikade på ”hemmakatedralen” i Norwich är inte känt.
Däremot är moder Julian, nyss nämnda katedral och citatet ”All shall be well” (på svenska allt kommer att bli bra) intimt förknippade med varandra.
Som du säkerligen redan räknat ut handlar den här texten om Mikael Richters konstverk ”Allt kommer att bli bra”, det som smyckat parkeringen vid Nordanå i flera år, som försvann och som hittades igen. Men trots att det försvunna konstverket återfanns blev allt inte bra, det har heller inte varit bra, eller hur man nu ska uttrycka det hela.
När juristerna på Trafikverket i Borlänge fick se Norranjournalisten Elisabeth Erikssons bild på konstverket satte byråkratins kvarnar igång att mala. Den här gången malde de snabbt. Tio minuter efter den första kontakten kom svaret: Nej, så här får det inte se ut.
På ren svenska får alltså inte fake-skylten likna en riktig skylt.
Men så hade det sett ut i Skellefteå i flera år.
Nu kommer juridiken in i bilden. Det hela handlar om vägmärkesförordningens åttonde kapitel fjärde paragraf. Efter lite inledande text står det: ”Inte heller får någon sätta upp en anordning som kan förväxlas med eller har samma innebörd som en anordning enligt denna förordning.”
På ren svenska får alltså inte fake-skylten likna en riktig skylt.
Vilken den enligt delar av Trafikverkets samlade expertis gör.
Mikke Ejrevi är tillförordnad kulturchef i Skellefteå. Det är han som i efterhand har fått ta hand om fallet med den försvunna skylten, förlåt konstverket. Han var inte kulturchef när kommunens beslutsprocess pågick som bäst för att slutligen hamna i kulturnämnden.
Men då är frågan: gjordes det någon formell ansökan hos Trafikverket om att få sätta upp skylten?
– Nej, ingen formell ansökan gjordes, svarar Mikke Ejrevi.
Med facit i hand var det mycket som blev fel här. Den som hade flest rätt i den här putslustiga historien var faktiskt den nitiske parkeringsvakten som monterade ner konstverket. Kanske läge för en medalj för nit och redlighet i rikets tjänst.
– Förresten, säger juristen på Trafikverket. Det finns ett kryphål i lagen. Om kommunfullmäktige beslutar att ”allt kommer att bli bra” kan det faktiskt räknas som en upplysning till medborgarna.
Men att kommunfullmäktige skulle våga ta ett sådant beslut är ungefär lika troligt som en snöstorm i Sahara på midsommarafton.
För den som är intresserad kan nämnas att konstverket kostade 15 500 kronor.