Utan tillgång till digitala tjänster ställs stora delar av gruppen blinda och synsvaga utanför samhället.
Det leder till ett växande utanförskap, och ett ökat hjälpbehov i takt med att allt fler tjänster digitaliseras.
Vi medborgare förväntas kunna utföra allt fler ärenden digitalt: gå på banken, läsa den egna sjukhusjournalen, boka biljetter, handla mat, anmäla sjukt barn med mera.
Både offentlig och privat sektor hänvisar i allt större utsträckning till digital interaktion. Men för att klara av denna måste man kunna hantera en dator eller en smart telefon – vilket flera grupper av olika anledningar har svårt att göra.
Mobilerna med sin applikationer, som individen förväntas kunna hantera, är snart oumbärliga. Ett mobilt BankID är i princip ett måste för alla som vill göra ärenden på Internet.
Mobilerna med sin applikationer, som individen förväntas kunna hantera, är snart oumbärliga.
Det gör utbildning på smarta telefoner akut. Utan en satsning på digital kompetens för personer med synnedsättning riskerar gruppen att marginaliseras och hamna ännu mer utanför samhället. Ansvaret för den digitala utbildningen måste ligga hos regionen via synrehabiliteringen.
Ökade anslag till regionens syncentraler/synrehabiliteringar skulle möjliggöra tillgång och användning av digitala tjänster för blinda och synsvaga personer genom adekvata utbildningsinsatser.
Dessa utbildningar ska utföras av utbildade datapedagoger med synkompetens, vara kontinuerliga och individanpassade, samt ingå som en del i individens rehabiliteringsplan hos regionens syncentraler/synrehabiliteringar.
Med möjlighet att använda digitala hjälpmedel, och därmed även digitala tjänster, blir individer mer självständiga. Det leder i sin tur till ökad självständighet, goda möjligheter att såväl studera som arbeta, samt frihet att vara en aktiv samhällsmedborgare. Dessa insatser gynnar såväl individens hälsa som regionens ekonomi.
Synskadades riksförbund (SRF) i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland kräver:
- Att regionens syncentraler/synrehabiliteringar ges ökade resurser för att kunna tillgodose behovet av utbildningsinsatser hos blinda och synsvaga.
- Att regionens syncentraler/synrehabiliteringar utvidgas med ytterligare pedagogiska resurser som kan lära ut digitala hjälpmedel och tjänster.
- Att regionstyrelsen inte stänger oss ute och inser allvaret av våra behov.
Monica Svedesjö, ordförande SRF Västerbotten