Byarna ska inte behöva betala för förnyelsen av gatubelysningen.
Vi behöver gatubelysning i vår kommun, Skellefteå. Därför ska gatubelysningens framtid inte äventyras av regler som kräver ersättning från byarna.
Gatubelysningen är viktig ur många aspekter. Om en finansieringsmodell gör stor skillnad beroende på var i kommunen man bor behöver detta ses över. Därför ska kommande investeringar i de i dag befintliga belysningsanläggningarna, som uppfyller reglementet, inte betalas av enskilda fastighetsägare.
En stor del av de befintliga anläggningarna är föråldrade, och behöver bytas ut under de kommande 10–20 åren.
En stor del av de befintliga anläggningarna är föråldrade, och behöver bytas ut under de kommande 10–20 åren. Anläggningarna i byarna som kan komma att behöva bytas ut omfattar 10 000 stolpar, armaturer och ledningsnät.
I grunden ligger ett kommunfullmäktigebeslut om regler för belysning och kostnadsfördelning mellan kommun och fastighetsägare. En 60/40-modell. Den fördelningen tillkom vid 1967 års kommunsammanslagning. Reglementet har justerats genom åren. Nu har framtiden hunnit ikapp behovet.
Framtiden är här och nu. Därför behöver dessa anläggningar bytas ut. Investeringsbehovet motsvarar cirka 100 miljoner kronor. Samhällsbyggnadsnämnden kommer att påbörja inventering för att kartlägga behov och presentera en tidsplan för att genomföra detta.
Vi socialdemokrater och vänsterpartister kommer att åtgärda finansieringsmodellen genom att justera tillämpningsreglerna i kommunfullmäktige och tilldela budget för detta.
Lorents Burman (S), kommunalråd
Maria Marklund (S), kommunalråd
Sara Keisu (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden
Agneta Hansson (V), andre vice ordförande i kommunstyrelsen