Tillsammans kan vi forma en framtid att längta till.
En framtid där alla enkelt kan resa med tåg som går snabbt och kommer fram i tid. Där barnen kan andas frisk luft. Med rena sjöar att ta ett dopp i en midsommarnatt. Levande glesbygd och gröna jobb. Mer tid för varandra. Mindre slit och släng. Mindre stress. En framtid där vi varken bränner ut oss själva eller planeten.
Just nu befinner vi oss i den sjätte massutrotningen av arter i planetens historia och en klimatförändring som riskerar att skena bortom mänsklig kontroll. FN:s klimatpanel presenterade i höstas de enorma risker som vi står inför om vi inte klarar av att leva upp till Parisavtalet. De framhöll att en enorm samhällsomställning krävs för att vi ska klara det.
Och i dagarna presenterade FN:s panel för biologisk mångfald en sammanställning över forskning om den biologiska mångfalden.
Utrotningen av djur och växter går så snabbt, och sker i en sådan omfattning, att det inte bara handlar om den etiska frågan om att många djur inte längre kommer existera när våra barn är vuxna. Det handlar om sådan påverkan på ekosystemen att det påverkar livsförutsättningarna för oss människor.
Vi är helt beroende av robusta ekosystem för rent dricksvatten och för att vår mat ska kunna växa.
I Sverige har koldioxidskatten varit avgörande för att vi i dag i princip helt har fasat ut fossil energi för uppvärmning.
De flesta partier har förstått att de måste prata om klimatet och miljön, men när besluten ska tas är det ofta andra intressen som väger tyngre. Nu kärvs mer än fina ord.
Vi i Miljöpartiet de gröna vet vad som måste göras och kommer med kraft att kämpa för att förverkliga detta i EU.
Under den gångna mandatperioden har våra gröna EU-parlamentariker pressat fram viktiga beslut för miljö och klimat. Vi reformerade EU:s handel med utsläppsrätter, vilket bidragit till att Tyskland kommer stänga alla kolkraftverk 12 år tidigare än planerat. Nu går vi till val på en politik för att säkerställa att hela EU, på ett rättvist sätt, ska leva upp till Parisavtalet.
Vi vill införa en klimatlag som tvingar medlemsländerna att minska sina utsläpp och en klimatavgift för import från länder utanför EU som inte ställer upp på Parisavtalet.
För att hejda klimatförändringen måste alla länder dra sitt strå till stacken. Vi vill inrätta en europeisk koldioxidbudget. Målet om nollutsläpp ska nås i enlighet med Parisavtalet och en koldioxidbudget visar vilket utsläppsutrymme som finns kvar för EU:s medlemsländer och blir därmed en tydlig ram att hålla sig inom.
Att ställa om samhället så att vi hejdar klimatförändringen i tid är inte lätt. Därför vill vi tillsätta en global kriskommission för klimatet som ska ge råd till länder i deras klimatarbete.
I Sverige har koldioxidskatten varit avgörande för att vi i dag i princip helt har fasat ut fossil energi för uppvärmning.
Effektiva styrmedel ska spridas i EU. Därför vill vi införa en miniminivå på koldiodskatt i alla medlemsländer.
Till skillnad mot Liberalerna, som vill ge EU beskattningsrätt, vilket det inte finns stöd för hos EU:s medlemsländer, så är vårt förslag om en miniminivå på koldioxidskatt i medlemsländerna en lösning som har mycket större chans att gå igenom och därmed mycket snabbare kan bidra till utsläppsminskningar.
Klimatet behöver en kriskommission
Europa behöver hopp i stället för hat och EU-parlamentariker som har kunskap, mod och kompetens att driva igenom en klimatpolitik som gör skillnad på riktigt.
Elin Söderberg (MP), kandidat till europaparlamentet