Julen närmar sig.
Den mest kommersiella av alla högtider.
Jesu födelse torde som vanligt ha svårt att konkurrera med julklapparna. Branschtidningen Cityshoppa tror att julhandeln även i år ska slå rekord och nå över 80 miljarder kronor.
Vilka är de stora viktiga behoven för människor i Skellefteå och Sverige i övrigt? Är det ny elektronik, mera kläder, eller handlar det om större saker, köksrenoveringar eller ännu en utlandsresa?
För några finns materiella behov som kan lösas under julen. Men de allra flesta lider inte brist på grejor. Tvärtom.
Finns det några brister?
Definitivt, men de är gemensamma. Barnens skola behöver bli bättre. Omsorgen om de gamla behöver förbättras. Sjukvården är bra, men köerna är ibland långa innan man når den och regionernas ekonomi är oroväckande dålig. Så är det också för Sveriges kommuner. Klimatet är inte bara hotat, försämringen pågår.
Det är dags för politiker att säga och stå för att det behövs mindre julklappar och mera äldreomsorg.
Allt detta berör oss gemensamt. Var och en kan göra en del, men de stora och avgörande förändringarna måste göras gemensamt. Det behövs till exempel järnväg för att man ska kunna åka tåg i stället för att flyga.
Då säger logiken att mer pengar borde gå till gemensamma satsningar på klimat, skola, omsorg och tåg än till inköp av grejor. Det brukar lösas med hjälp av skatter. Men nu är det så att skatt har blivit ett skällsord. Alliansregeringen genomförde under sina åtta år en lång rad så kallade jobbskatteavdrag, avskaffade förmögenhetsskatten med mera.
Totalt minskade skatteintäkterna med 140 miljarder kronor.
I januariöverenskommelsen – mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna – ingår ytterligare skattesänkningar. Gemensamt för dessa är att det inte skulle hota välfärden eftersom de ”dynamiska effekterna” skulle innebära att det skapas mera resurser.
På senare tid tycks det ändå finnas en hyggligt gemensam uppfattning om att ”den offentliga sektorn har betydande finansieringsproblem” (Sveriges kommuner och regioners ordförande Anders Knape, M). Det han säger är att pengarna inte räcker.
Knapes lösning är att staten ska ge till kommuner och regioner. Kanske är det en bra lösning. Men det handlar också om att det måste ske en överföring från privat konsumtion till den gemensamma. Det är dags för politiker att säga och stå för att det behövs mindre julklappar och mera äldreomsorg.
Tomas Marklund, tidigare Skellefteå kommunfullmäktiges ordförande