Vänsterpartiet öppnar för en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Man hänvisar till reformeringen av Arbetsförmedlingen.
Inte minst blottläggs därmed regeringens bräckliga grund. Även med stödpartierna Centerpartiet och Liberalerna inräknade saknar S-MP-regeringen riksdagsmajoritet. Tvärtom livnär man sig på att de fyra oppositionspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet inte gör gemensam sak på ett sätt som smärtar för hårt.
När Stefan Löfven (S) valdes till statsminister i januari gav Vänsterpartiet ett så kallat misstroendelöfte. Man skulle verka för att avsätta S-MP-regeringen om två specifika förslag i januariöverenskommelsen lades fram. Förslagen i skottgluggen, marknadsmässig hyressättning och en förändring av lagen om anställningsskydd, väntas dock se dagens ljus först 2021.
Förhoppningsvis blir den breda oppositionskritiken som tagit form en väckarklocka.
Men under torsdagen meddelade V-ledaren Jonas Sjöstedt en ny röd linje för partiets tålamod: Reformeringen av Arbetsförmedlingen. Regeringen får nu två veckor på sig att gå Vänsterpartiet till mötes – om inte kommer partiet att inleda samtal med Moderaterna för att väcka misstroende mot arbetsmarknadsminister Nordmark.
Kravpunkterna handlar om en utvärdering av reformeringens följder, att Arbetsförmedlingen ska ha närvaro över hela landet, att kravet på att införa lagen om valfrihet för stöd och matchning slopas samt att nya resurser skjuts till och att fortsatt stöd till funktionsnedsatta garanteras.
Det handlar inte om perifera synpunkter från ett vänsterperspektiv. Häromveckan riktade Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson, hård kritik mot reformeringen.
Utöver att hon var kritisk mot tidsplanen – 2021 ska den arbetsförmedlande verksamheten helt ha tagits över av privata företag – tog hon upp stora risker med att införa lagen om valfrihet för arbetssökande: ”Lagen om valfrihet leder till att i princip vem som helst kan bli arbetsförmedlare. Det har testats förr och ledde till kriminalitet och det kommer dessutom att bli dyrare än i dag” (Expressen 6/11 2019).
Hur regeringen med stödpartier hanterar läget är en öppen fråga. Man kan känna sig tvingade till att lägga om kursen. Ett annat scenario är att Eva Nordmark offras som minister för en ”nystart”: Vare sig Moderaterna, Sverigedemokraterna eller Kristdemokraterna utesluter att stödja ett misstroendevotum (Expressen 21/11 2019).
Förhoppningsvis blir den breda oppositionskritiken som tagit form en väckarklocka. Även om en reformering av den uppenbart ineffektiva myndigheten är rätt i sig – och på tiden – är det centralt att den genomförs på ett ansvarsfullt sätt.
Max Eskilsson, ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån