Inte lätt att vara förälder

Krönika. När man som förälder är mitt uppe i denna period av konflikter och oro är det en tröst att veta att man som tonåring precis börjat sin resa mot att bli en mogen och ansvarsfull vuxen person. Som tonårsförälder kommer man att upptäcka att det kan vara ett underbart tillfälle till att lära känna sin tonåring på djupet.

Som tonåring har man precis börjat sin resa mot att bli en mogen och ansvarsfull vuxen person.

Som tonåring har man precis börjat sin resa mot att bli en mogen och ansvarsfull vuxen person.

Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Politik2019-03-01 06:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
Som tonåring har man precis börjat sin resa mot att bli en mogen och ansvarsfull vuxen person.

Dagligen möts vi av nyheter som oroar.

För en tid sedan berättade P4 Västerbotten att det florerar en hel del droger bland ungdomar. Det kan röra sig om ecstasy, amfetamin och LSD. Men också om tabletter, exempelvis sömntabletter.

Den här gången var det fältarbetare från Umeå som slog larm. Men det innebär inte att man kan stilla sig till ro om man bor i andra delar av länet.

Många tonårsföräldrar kan i perioder uppleva föräldrarollen som ett ”mission impossible”. Ungdomarna ska frigöra sig och det är svårt att veta vad de håller på med på sin fritid. Det kan som tonårsförälder vara svårt att veta vad som rör sig i deras huvuden. Är deras beteende normalt, eller behöver man ta hjälp utifrån?

De har ANDT-undervisning i skolan. Den kan visserligen se lite olika ut vad gäller innehåll. Men information om riskerna med alkohol och droger är ingenting som ungdomar saknar. Ändå prövar de, och riskerar att så småningom fastna i ett missbruk.

Många tonårsföräldrar kan i perioder uppleva föräldrarollen som ett ”mission impossible”.

Tonårstiden är för många en tid när man vill ta risker. Man lockas till att göra sådant som kan vara farligt: testa droger och alkohol, utsätta sig för skadligt sex.

Alla föräldrar vill skydda sina barn. Samtidigt måste man lita på dem. Det är ju genom misslyckanden man lär sig.

Det finns dock några varningstecken som man som förälder ska vara observant på: att ungdomarna är ute för länge på kvällar, att det går sämre med studierna, att skolan börjar höra av sig, att de övergivit sina gamla kompisar och börjar umgås med nya, för föräldrarna okända.

Det är inte lätt att vara tonårsförälder. Små barn, små bekymmer, stora barn, stora bekymmer, brukar man säga. Det ligger mycket i det.

Känner man som förälder att man inte orkar är det viktigt att söka hjälp. Flera kommuner inbjuder till föräldragrupper riktade till barn från tre års ålder och upp till tonåren. Dessa grupper upplevs av många som mycket givande. Man har tillfälle att utbyta erfarenheter och upptäcka att det är fler som upplever samma frustration.

Det handlar alltså inte om att man är en dålig förälder.

Tonårsperioden kan för många föräldrar vara den jobbigaste perioden i ett barns utveckling. Men man får inte glömma att också tonåringen går igenom en jobbig tid.

När man som förälder är mitt uppe i denna period av konflikter och oro är det en tröst att veta att man som tonåring precis börjat sin resa till att bli en mogen och ansvarsfull vuxen person.

Som tonårsförälder kommer man att upptäcka att det kan vara ett underbart tillfälle till att lära känna sin tonåring på djupet.

Maria Lundqvist-Brömster, tidigare riksdagsledamot för Liberalerna