Flera åtgärder behövs för att det ska bli mer attraktivt att jobba som polis i Sverige.
Rimliga löner är en viktig dellösning. Därför är det anmärkningsvärt att regeringen tvekar att genomföra det lönelyft för Sveriges poliser som riksdagen beslutat om.
Brottslighet är på många sätt ett stort problem. Brottsoffer får, i vissa fall, sina liv förändrade för gott. I spåren av brottslighet följer otrygghet.
Vi ska ha ett rättsväsende som står väl rustat mot brottsligheten. Rapporter om att polisen inte hinner med att utreda brott och att anmälningar läggs på hög är lika allvarliga som oacceptabla.
Det är tydligt att regeringen Löfvens otillräckliga satsningar på Polismyndigheten har lett till omfattande problem. Det råder i dag akut brist på poliser, både i städerna och på landsbygden. Gängbrottsligheten breder ut sig. Risken att upptäckas för den som begår brott är alldeles för låg.
Åren 2014–2018 höjde Stefan Löfvens regering skatten med 60 miljarder kronor och ökade utgifterna med 100. Trots det har antalet poliser i Sverige inte ökat.
Om höjda skatter vore lösningen på Sveriges problem hade vi inte haft några sådana. Politiken måste visa sig förmögen att prioritera och använda pengarna på rätt saker.
Det råder akut brist på poliser. Gängbrottsligheten breder ut sig. Risken att upptäckas för den som begår brott är alldeles för låg.
För att behålla erfarna poliser, och locka fler nya till yrket, är det för Moderaterna uppenbart att polislönerna måste höjas. Konkurrenskraftiga löner är av stor vikt för att lösa polisbristen.
48 poliser slutade i januari i år av andra skäl än pension, enligt siffror från Polisförbundet. Hälften var yngre än 40 år. Det är alltså personer som valt att utbilda sig till polis, men som lämnar yrket i förväg. Dåliga arbetsförhållanden och löneläget är två orsaker till avhoppen.
Mot denna bakgrund gör Moderaterna och Kristdemokraterna en särskilt satsning på höjda löner för Sveriges poliser i 2019 års budget. Det handlar om en genomsnittlig höjning på cirka 3 000 kronor. Det rör sig om öronmärkta pengar som ska användas till höjda polislöner – utöver sedvanlig löneförhandling. Vårt förslag om särskilt lönelyft vann riksdagens stöd i budgetomröstningen.
Men det är nu ytterst osäkert om det särskilda lönelyftet för landets poliser blir verklighet. Uttalanden från inrikesminister Mikael Damberg (S) tyder på motsatsen. Detta trots att det inte är upp till regeringen att själv välja vilka delar av budgeten som ska genomföras.
Förutom att tillföra ökade resurser till Polismyndigheten stärker Moderaterna och Kristdemokraterna även Åklagarmyndigheten, Sveriges domstolar, Kriminalvården och Tullverket. Det gör vi för att för att hela rättsväsendet ska fungera effektivt och vara rätt dimensionerad i förhållande till sin uppgift.
Satsningen på fler poliser medför att ärendemängden kan väntas öka hos rättsväsendets övriga myndigheter när fler brott upptäcks och utreds.
Det är oroväckande att regeringen tvekar om att genomföra det särskilda lönelyftet för Sveriges poliser som riksdagen beslutat om. Det är en viktig dellösning i arbetet med att göra polisyrket mer attraktivt. Ytterst handlar det om att säkerställa att det finns ett rimligt antal poliser i syfte att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige.
Johan Forssell (M), riksdagsledamot, Stockholms kommun och rättspolitisk talesperson
Edward Riedl (M), riksdagsledamot, Västerbottens län