Höjd skatt på sparande och arv är inte liberal politik

Krönika. Det tar inte lång tid innan LO hoppar vidare till galen tunna. Förbundet förespråkar inte bara att arvs- och gåvoskatten ska återinföras, utan att den dessutom ska göras progressiv. På längre sikt vill man också återinföra en förmögenhetsskatt.

LO vill återinföra arvsskatten och förmögenhetsskatten, och höja skatterna på kapitalinkomster.

LO vill återinföra arvsskatten och förmögenhetsskatten, och höja skatterna på kapitalinkomster.

Foto: Robin Haldert/TT

Politik2018-12-24 06:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
LO vill återinföra arvsskatten och förmögenhetsskatten, och höja skatterna på kapitalinkomster.

Hur ska vi utjämna inkomstskillnaderna?

Den frågan ställer sig LO i ”Program för omfördelning”, en delrapport i fackförbundets Jämlikhetsutredning.

Svaren kommer också. LO förespråkar en skattereform där framför allt kapitalinkomster ska beskattas ”rättvisare” – det vill säga högre – än i dag.

Det är en ambition som Socialdemokraterna delar. I valrörelsen talade både statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) om höjd kapitalskatt, fast utan att förklara hur det ska gå till. (Expressen 23/8 2018)

LO:s program är inte helt utan poänger. Man har exempelvis rätt både i att kapitalbeskattningen behöver göras mer likformig, och i att särskilt fastighetsbeskattningen behöver ses över. Sedan fastighetsskatten ersattes med en kommunal avgift 2012 är Sverige det land i hela OECD som beskattar fastigheter lägst.

Sverige behöver inte bara en skattereform, utan sänkta skatter totalt sett.

Det tar dock inte lång tid innan LO hoppar vidare till galen tunna. Förbundet förespråkar inte bara att arvs- och gåvoskatten ska återinföras, utan att den dessutom ska göras progressiv. På längre sikt vill man också återinföra en förmögenhetsskatt.

Dessa skatter avskaffades på goda grunder. Förmögenhetsskatten var lätt för de rikaste att komma undan, samtidigt som vanliga villaägare ansågs förmögna och fick extra skatt. På samma sätt som arvsskatten skapade den incitament att flytta kapital från Sverige, särskilt på ålderns höst, vilket bara de mest resursstarka kunde göra.

Arvsskatten försvårade också generationsskiften i småföretag. Det sistnämnda erkänner även LO, bara för att ignorera den uppenbara slutsatsen, och föreslå en arvsskatt ändå.

Man kan fråga sig hur LO:s ambitioner rimmar med det pågående försöket för Stefan Löfven (S) att sy ihop ett regeringsunderlag tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet. Som framgått av Annie Lööfs och Jan Björklunds kravlistor är sänkta skatter på jobb och företagande, inklusive sänkta marginalskatter, viktiga prioriteringar.

Kommer de att kunna acceptera att Socialdemokraterna, jagade av LO, vill kompensera de sänkningarna med höjda skatter på sparande, arv, förmögenheter och fastigheter?

Det låter inte särskilt troligt. Och skulle man trots allt komma överens om en sådan märklig hybrid mellan höger och vänster skulle den knappast göra lapptäcket till skattesystem bättre fungerande.

Sverige behöver inte bara en skattereform, utan sänkta skatter totalt sett.

Joakim Broman, ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Länkar:

LO:

http://www.lo.se/home/lo/res.nsf/vRes/lo_fakta_1366027478784_omfordelning_pdf/$File/omfordelning.pdf

Stefan Löfven:

https://www.expressen.se/dinapengar/s-ska-hoja-skatten-for-rika-men-kan-inte-beratta-hur/