Inom idrotten anses hemmaplan vara bättre än bortaplan.
Men ser vi till årets SHL-serie så har Skellefteå bevisat motsatsen. AIK har nämligen tagit åtta poäng mer borta än hemma.
Att bortaplan är bättre än hemmaplan tror jag kan vara sant för kyrkorna också, även om många har svårt att se det. I stället noterar man att antalet kyrkobesökare minskat jämfört med för 40–50 år sedan. Men på den tiden behövde kyrkan inte konkurrera med söndagsöppna butiker.
En liknande minskning gäller även antalet medlemmar i Svenska kyrkan, liksom i de flesta andra kyrkor.
Som präst möter jag många människor. Jag är nyfiken på hur de ser på Svenska kyrkan. De positiva svar jag får handlar ytterst sällan om söndagsgudstjänster kl 11. Däremot får jag ofta höra vilket fantastiskt arbete som utförs på bortaplan. I sjukhuskyrkan och i skolkyrkan, på fängelser och inom försvarsmakten.
Inom diakonin gör Svenska kyrkan varje år över en miljon besök. Till detta kommer jourhavande präst som via telefon, chatt och brev har närmare 90 000 enskilda kontakter.
I stället borde vi lyssna till vad andra delar av samhället tycker om våra insatser.
Självförtroendet får sig en törn om vi bara tittar på hur många som kommer till våra kyrkor. Där är det bara musikverksamheten som håller ställningarna.
I stället borde vi lyssna till vad andra delar av samhället tycker om våra insatser.
I början av året lyssnade jag på några föredrag om kyrkans roll inom försvarsmakten. Jag blev överraskad över alla lovord som en nypensionerad överste öste över militärprästernas insatser – både här hemma i Sverige och under olika internationella uppdrag.
För några år sedan lyssnade jag på Carin Göthblad, då polischef i Stockholm. Hon sa att häktesprästen på Kronobergshäktet förmodligen var den viktigaste personen där eftersom hen var den enda som de häktade vågade vara helt öppna med.
När jag var barn gick vi i kyrkan varje söndag, om det inte var någonting särskilt som vi skulle göra. I dag är tvärtom. Människor går i kyrkan på samma sätt som vi väljer att gå på bio, teater eller konsert. Det ska vara något särskilt.
Om vi inte förstärker ”spelet” på bortaplan kommer inte bara Svenska kyrkan, utan också frikyrkorna, att marginaliseras och bli små ”fromma öar” i samhället. I samband med kyrkovalen är detta redan tydligt. Människor som ställer upp på partipolitiska listor blir misstänkliggjorda för att inte vara nog ”fromma”.
De anställda i församlingarna, med prästerna i spetsen, borde tillbringa mera tid utanför de egna lokalerna. Samtidigt borde de anställda själva oftare gå på gudstjänster. För om de anställda inte verkar tycka att gudstjänster är viktiga hur ska vi då få andra människor att uppfatta att gudstjänstdeltagande är någonting gott.
Hans Marklund, präst